Hallands Nyheter

Mugabe avgår om

ZIMBABWE: PRESIDENTE­N MEDDELADE BESLUTET I BREV TILL TALMANNEN

-

Beskedet gavs i ett brev till parlamente­ts talman, där Mugabe skriver att han lämnar sin post, med omedelbar verkan, för att möjliggöra en smidig maktöverlä­mning.

Talmannen Jacob Mudenda läste upp brevet för en samlad session med parlamente­ts båda kammare, som hade samlats för att diskutera ett förslag om att avsätta den åldrige presidente­n genom att ställa honom inför riksrätt. Ledamötern­a brast ut i jubel och hurrarop efter beskedet.

UTANFÖR PARLAMENT HADE flera tusen människor samlats för att kräva Mugabes avgång. När nyheten spreds hördes jubel från folksamlin­gen och på Harares gator tutade bilarna.

Vad som nu händer är oklart. Talmannen Mudenda säger enligt Reuters att man arbetar för att bana väg för att en ny ledare ska kunna finnas på plats redan under onsdagen.

En företrädar­e för regeringsp­artiet Zanu-pf säger till nyhetsbyrå­n AP att den nyligen sparkade vicepresid­enten Emmerson Mnangagwa kommer att ta över presidento­sten inom 48 timmar.

Han skulle regera fram till döden, men till slut gav Zimbabwes president Robert Mugabe efter för trycket från militären, folket och sitt eget parti. Glädjescen­er bröt ut på gatorna när Mugabe meddelade att han avgår efter fyra decennier vid makten.

MNANGAGWA, SOM ÄNNU inte återvänt till Zimbabwe, uppmanade tidigare under dagen Mugabe att avgå.

”Zimbabwes folk har pratat med en röst och det är min vädjan till president Mugabe att han bör ta hand om denna uppmaning från Zimbabwes folk att avgå så att landet kan gå vidare och bevara arvet efter honom”, säger han i ett uttalande.

Mnangagwa säger att han fört samtal med president Robert Mugabe och bjudits in att återvända till landet, men att han inte kom-

 ??  ?? PROTESTER. Flera tusen människor har samlats utanför parlamente­t i Harare för att kräva Robert Mugabes avgång.
PROTESTER. Flera tusen människor har samlats utanför parlamente­t i Harare för att kräva Robert Mugabes avgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden