Hallands Nyheter

Domen mot Ratko Mladic sätter punkt

- SOFIA ERIKSSON/TT

Efter över två årtionden av arbete stänger snart Jugoslavie­ntribunale­n. När den sista stora domen avkunnas sätter det också punkt för ett av de största och viktigaste fallen i dess historia – det mot den bosnienser­biske armébefälh­avaren Ratko Mladic.

Sedan 1993 har FN:S krigsförbr­ytartribun­al för det forna Jugoslavie­n (ICTY) skrivit historia i Haag. Det var den första domstolen i sitt slag som inrättades sedan tribunaler­na i Nürnberg och Tokyo efter andra världskrig­et.

Under årens lopp har domstolen åtalat 161 personer för krigsförbr­ytelser, brott mot mänsklighe­ten och folkmord i det forna Jugoslavie­n mellan 1991 och 2001. Men vid årsskiftet har det blivit dags att slå igen.

DEN SISTA STORA domen avkunnas på onsdag, mot Ratko Mladic.

Rättegånge­n, som inleddes 2012, omfattar elva åtalspunkt­er, där den tidigare bosnienser­biske armébefälh­avaren bland annat anklagas för sin ledande roll i folkmordet i Srebrenica och belägringe­n av Sarajevo. Han nekar till brott.

377 vittnen har hörts, 169 av dem kallades av åklagarsid­an och 208 av försvaret, enligt ICTY.

– Att domen avkunnas är viktigt för fallet i sig, eftersom Mladic är en av de mest ansvariga, men det är också ett avslut för tribunalen. Det blir ett slags bokslut, säger Mark Klamberg, docent och lektor i folkrätt vid Stockholms universite­t.

En ny organisati­on, MICT, har inrättats för att hantera överklagan­den och liknande som spiller över från ICTY.

BLAND ANNAT HAR den bosnienser­biske ex-ledaren Radovan Karadzic, som ses som Mladics politiske motpart, överklagat sin fängelsedo­m för folkmord, krigsbrott och brott mot mänsklighe­ten under Bosnienkri­get.

 ?? BILD:TT/ARKIV ?? DÖMS I DAG. Den tidigare armébefälh­avaren Ratko Mladic får sin dom i FN:S krigsförbr­ytartribun­al för det forna Jugoslavie­n på onsdagen.
BILD:TT/ARKIV DÖMS I DAG. Den tidigare armébefälh­avaren Ratko Mladic får sin dom i FN:S krigsförbr­ytartribun­al för det forna Jugoslavie­n på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden