Hallands Nyheter

Charlie nådde finalen

MOTORSPORT: KARTING ”Går allt som det ska, så är jag en av de 34 förare som får köra final, sa Charlie Andersen inför världsfina­len i Rotax Max Challenge. Och kartingför­aren från Varberg klarade sitt mål.

- ANDERS FLINK 010-471 52 44 anders.flink@hn.se

72 förhoppnin­gsfulla kartingför­are var på plats i portugisis­ka Portimao. men bara hälften skulle ta sig till den stora finalen. Vägen dit var lång och kantad av tidskval, kval och förfinal.

Charlie Andersen rattade sin kart rätt och tog sig hela vägen till den stora finalen.

– KANSKE EN topp tio-placering, sa han också efter att ha kvalificer­at sig till världsfina­len, i Golden Trophy-täövlingen i belgiska Genk.

Nu blev det inte så, Charlie fick nöja sig med plats 23 i finalfälte­t. Men vi tar det från början.

– Det tar lite tid att lära sig känna och ratta ett helt nytt gokartmärk­e och alla hade bara fem träningspa­ss på sig, men vi hittade farten och de rätta inställnin­garna sakta men säkert, berättar Charlie.

ALLA FÖRARNA HADE samma förutsättn­ingar; en sprillans ny kart att känna in.

– När det var dags för tidskval kände jag att farten fanns får att vara med i toppen, säger Charlie. Men jag fick kvalet förstört av en annan förare som konstant blockerade min racelinje.

Det blev bara en 38:e tid, inte finaltillr­äckligt i det läget.

Det gick desto bättre för Charlie i de tre kvalheaten; med placeringa­rna åtta, tia och sjuttonde.

– I det tredje kvalheatet var jag uppe som femma, blev påkörd och tappade en massa placeringa­r, men lyckades hämta in en del, säger Charlie.

– Och jag hade hela tiden bra varvtider, så länge det inte strulade med andra bilar.

FAST DET ÄR ju också en del av racen. Motståndar­na bjuder inte på många millimeter.

I förfinaler­na delades förarna upp i två grupper, 36 förhoppnin­gsfulla i vardera gruppen, där hälften skulle sorteras bort.

– Jag startade som nia, fick en bra start och var uppe på femteplats med bra häng på toppen, säger Charlie.

Lite strul framför honom gjorde att han tappade fart och placeringa­r, men Charlioe åkte i mål som åtta och tog sig till slutfinale­n med god marginal.

– Inför finalen var det första gången på hela året som jag kände nervositet. Jag visste ju att jag hade farten och det gav hopp.

MEN DET SLÄCKTES på det femte varvet, när Charlie gjorde en missbedömn­ing vid en omkörning.

– Jag kom ut på den smutsiga delen av banan, tappade styrningen, åkte av och kom ut sist, åttio meter efter de övriga och med krokigt styrstag.

Ändå lyckades Charlie plocka elva placeringa­r och gick i mål som 23:a.

– Det var ju inte vad jag hade tänkt mig, men en liten tröst var i alla fall att jag blev bäste svensk placerings­mässigt, i alla rotax-klasserna, summerar Charlie Andersen om sitt portugisis­ka finalävent­yr.

”Inför finalen var det första gången på hela året som jag kände nervositet. Jag visste ju att jag hade farten och det gav hopp”

CHARLIE ANDERSEN

 ?? Bild: PRIVAT ?? DET SVENSKA FINALGÄNGE­T. På plats i Portimao, med kartar i långa rader bakom svenskarna. Charlie Andersen står i mitten, i shorts.
Bild: PRIVAT DET SVENSKA FINALGÄNGE­T. På plats i Portimao, med kartar i långa rader bakom svenskarna. Charlie Andersen står i mitten, i shorts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden