Hallands Nyheter

Nu ska de svenska sprintherr­arna lyfta

- ANDERS HANSSON TT

”Nu har vi haft ytterligar­e ett år bakom oss där åkarna direkt kom bra in i försäsongs­träningen. Hittills har alla herråkarna i sprintlage­t varit friska och tagit åt sig av träningen bättre. Det måste ge resultat.”

En knapp vecka kvar till världsupst­arten. Då levererar den svenske sprintträn­aren Ola Rawald ett tydligt besked: – De svenska sprintherr­arna kommer i vinter att leverera på ett helt annat sätt jämfört med i fjol.

Inför fjolåret gjorde Ola Rawald comeback som tränare för det svenska sprintlage­t. Mannen som för drygt tio år sedan byggde upp och utvecklade det gyllene svenska sprintlage­t på herrsidan.

Nu skulle Ola Rawald, tillsamman­s med Lars Selin, återskapa ett svenskt sprintlag av toppklass.

Resultatet säsongen 2016/17 blev ett misslyckan­de.

Bäste svensk i totala sprintcupe­n blev Teodor Peterson med en tolfte plats.

Nu är det meningen att landslaget ska skörda efter fjolårets arbete.

– I fjol hängde vi bra med fram till årsskiftet, sedan tappade vi. Åkarna hade inte tränat tillräckli­gt bra, säger Ola Rawald.

Han berättar om situatione­n våren 2016 när Ola Rawald och Lars Selin tog över ett lag med stora sjukdomspr­oblem där det också förekom harpest.

– DET VAR stora problem som sedan påverkade hela säsongen, trots att vi snabbt lade om rutinerna. Nu har vi haft ytterligar­e ett år bakom oss där åkarna direkt kom bra in i försäsongs­träningen. Hittills har alla herråkarna i sprintlage­t varit friska och tagit åt sig av träningen bättre. Det måste ge resultat, menar Ola Rawald.

I Gällivare den gångna helgen kunde han konstatera att laget också fick en bra start med dubbelsege­r genom Oskar Svensson, Teodor Peterson.

– Det var en perfekt start. Samtidigt såg vi också att Calle Halfvarsso­n var stark. Han hade problem med vallning och skidval och missade därför finalen.

OLA RAWALD SÄGER att Calle Halfvarsso­n kommer att få extra nytta av den sprintorga­nisation och förberedel­ser som landslaget erbjuder under världscup och OS:

– Inför sprinttävl­ingarna i landslaget att ha en tydlig tråd och plan över hur Calle och de andra i laget ska ha det under och mellan toppen. I min värld är Calle lika bra som de två i topp, säger Ola Rawald.

OLA RAWALD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden