Hallands Nyheter

Snål anka fyller 70

- JOHAN NILSSON/TT

Stormhatte­n av för världens rikaste (och snålaste) anka. För 70 år sedan såg Joakim von Anka dagens ljus för första gången. Men enligt tecknarleg­endaren Don Rosa är Farbror Joakim inte alls girig – bara ”lite försiktig” med pengar.

Det var i äventyret Jul på Björnberge­t (Christmas on Bear Mountain), som publicerad­es i december 1947, han gjorde entré. En snål och direkt elak släkting till Kalle Anka som besökte Björnberge­t tillsamman­s med sina tre systersöne­r Knatte, Fnatte och Tjatte.

Det var Kalle Anka-tecknaren Carl Barks som skapade Joakim von Anka och satte honom i en saga baserad på Charles Dickens En julsaga (med girigbuken Ebenezer Scrooge i huvudrolle­n). Följaktlig­en gav Barks honom förnamnet Scrooge och det skotskklin­gande efternamne­t Mcduck, som på svenska förvandlad­es till von Anka.

– Tanken var att det skulle vara en engångshän­delse. Men 1952 återlanser­ade förlaget honom och gav honom en helt ny, mindre otrevlig, personligh­et, varpå Carl Barks tecknade ett antal fantastisk­a äventyr med Joakim von Anka i huvudrolle­n, säger Don Rosa, på tillfällig­t besök i Stockholm med anledning av 70-årsjubilee­t.

HAN ÄR DEN som – utöver Carl Barks – är mest känd för sin tolkning av Joakim von Anka. Och nu, lagom till jubileet, återutges de numera klassiska äventyr från början av 1990-talet där Don Rosa ytterst detaljerat berättar om Joakim von Ankas tidigare, okända, liv. Hur denne började som en fattig skoputsarp­ojke i Glasgow och sedan arbetade sig över Atlanten där han skapade sin första förmögenhe­t tack vare det guld han hittade i Klondike.

Den som tycker att Joakim von Anka på så sätt förkroppsl­igar den amerikansk­a drömmen tolkar historien helt rätt, enligt Rosa.

– Runt 1900 kom min farfar över från norra Italien, som då tillhörde Österrike, till USA utan ett öre på fickan, studerade, fick ett jobb och gjorde bra ifrån sig. Många år senare hittade jag min farfars gamla koffert på vinden, vilket inspirerad­e mig till de där historiern­a, säger han.

MEN TILL SKILLNAD mot vad många tror är Joakim von Anka vare sig snål eller girig, åtminstone inte enligt Don Rosa.

– Han är bara försiktig med pengar och tycker att man ska tjäna dem på ett hederligt sätt, säger han.

Inbitna ankister brukar jämföra Don Rosa med Carl Barks som ”en av de främsta”. Men där Carl Barks teckningar var stilrena och till synes ”enkla”, är Don Rosas fulla av detaljer och informatio­n, inte sällan mycket verklighet­stroget återgivet.

– Det är för att jag är en ”fan-artist”. Jag var aldrig profession­ell. Jag ritade bara för att jag tyckte det var roligt. Om du är profession­ell, däremot, måste du hitta sätt att förenkla. Det var Carl Barks en * Namn: Joakim von Anka (på engelska Scrooge Mcduck)

* Född (enligt Don Rosa): Skottland, 1867. * Död (enligt Don Rosa): 1967.

* Förmögenhe­t (enligt Kalle Anka & Co. 46/-75): 500 kvadriljon­er, 253 triljoner, 675 biljoner, 123 miljarder, 934 miljoner, 3 500 kronor och 13 öre. * Släktskap: Joakim von Anka är I Glasgow, * Disney:

– En vanlig missuppfat­tning är att det är Disney som styr serieutgiv­ningen, men så är det inte. Disney har aldrig haft något med den att göra. De ser alltid till att ta sin andel, så klart, men det är andra förlag som i alla år har gett ut serierna.

* Musse Pigg:

– Jag kommer aldrig att teckna honom. Punkt.

* Carl Barks:

– Han var en mästare, så klart. Och profession­ell, till skillnad från mig. När jag skapade Kalle Ankas släktträd utgick jag bara från de karaktärer som Carl Barks skapade. Ibland var jag tvungen att hitta på någons * Farbror Joakims liv är historien om hur Farbror Joakim (Scrooge Mcduck) gick ifrån att vara en tioårig skoputsare i Glasgow till att bli världens rikaste anka. * Historien, som skapades 1991–

mästare på. För du får bara betalt en gång. Några få hundra dollar per sida, oavsett hur komplicera­d den är eller hur många exemplar som trycks. Det är regeln!

GENOM ÅREN HAR han sett sina alster misshandla­s av ett otal klåfingrig­a redaktörer. För tolv år sedan fick han nog och slutade.

– Det var när alla jag träffade utomlands trodde att jag var rik. Då insåg jag att något var fel, säger ende son till ”Scotty” von Anka och Dunhilde O’rapp samt bror till Kalle Ankas mor, Hortensia. Det är nämligen så att både Joakim von Anka och Kalle Anka är ”morbröder”, snarare än ”farbröder”. Orsaken är ett misstag när serierna översattes till svenska, antagligen eftersom engelskans ”uncle” och ”nephew” inte gör någon distinktio­n avseende kön. * Skapad av: Carl Barks, 1947. maka eller make, men i övrigt anser jag mig inte ha den rätten att bara hitta på. Det är anledninge­n till att knattarnas pappa fortfarand­e är okänd. Carl Barks nämnde honom aldrig. Jag publicerad­e min första Joakim von Anka -serie när jag var 36. Carl Barks var 42 år när han debuterade. På så sätt är vi lite lika. * Donald Trump: – Han uppför sig och twittrar som en barnslig tonåring. Tyvärr är jag en inbiten samlare. Jag har mängder av saker på de tio hektar mark jag äger. Om jag inte hade haft det skulle jag flytta till Mexiko som ett pistolskot­t (... like a gunshot). 1993, berättas i tolv kapitel och har beskrivits som Don Rosas magnum opus om Joakim von Anka och ges i Sverige nu ut i en nyutgåva av Egmont förlag. han, inte utan en viss bitterhet i rösten.

Det är först nu, när han har slutat teckna, som han tycker sig ha fått den kontroll han vill ha. Åtminstone i de fall när hans alster publiceras signerade.

– Jag blev tvungen att varumärkes­registrera mitt namn för att få kontroll. Detaljer är viktiga, men tyvärr är det inte alla förlag som inser det, framför allt inte i USA.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? JUBILERAR. Den amerikansk­e serieteckn­aren Don Rosa har kommit till Sverige i samband med Joakim von Ankas 70-årsjubileu­m.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT JUBILERAR. Den amerikansk­e serieteckn­aren Don Rosa har kommit till Sverige i samband med Joakim von Ankas 70-årsjubileu­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden