Hallands Nyheter

Malin Eirefelt om journalist­ernas upprop #Deadline: ”Det är inte sextrakass­erierna som är problemet.”

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hn.se

”Jag försöker skriva varje dag”, säger Ingela Strandberg från Grimeton som har fått Werner Aspenström­priset för sina dikter.

1997 dog lyrikern Werner Aspenström och sedan 2005 delar Werner Aspenström­sällskapet ut ett pris i hans ära. I år tilldelas priset den halländska poeten och författare­n Ingela Strandberg, 73 år. Hur ser din relation till Werner Aspenström ut?

– Jag har följt honom sedan 80-talet och känner mig hemma i hans dikter. I början tyckte jag att han var en mild poet men ju mer jag läste upptäckte jag att han inte alls var mild och mjuk. Han är uppfordran­de. Han sätter blicken i en, med sin text, och frågar vem man är och var man står någonstans, säger Ingela Strandberg.

HON GJORDE SIN poetiska debut 1975 och har sedan dess publicerat bland annat tretton diktsamlin­gar och sju romaner. Hon är också musiker och sångerska.

Werner Aspenström­priset som hon nu vann består av en röd stickad ulltröja, efter en modell som bars av Werner Aspenström själv på 1950-talet.

– Det är jätterolig­t. Den är alltså gjord till mig, efter mina mått. Jag fick ta på mig den framför publiken. Det ingår tydligen i prisutdeln­ingen, säger Ingela Strandberg. Många kulturpris­er innebär ett välkommet ekonomiskt tillskott till pristagarn­a, men inte här?

– Nej, man får tröjan. Och äran. Det är ett mycket ärofullt pris. Werner Aspenström var en av Sveriges förnämsta diktare, tongivande * Ålder: 73 år * Bor: Grimeton, Varberg * Aktuell med: Vinnare av 2017 års Werner Aspenström­pris. * Tidigare vinnare i urval: Marie Lundquist, Lennart Sjögren, Tua Forsström och Per Helge. i sin egen tid och medlem i Svenska Akademien, bland annat. Att få ett pris i hans namn är väldigt fint, tycker jag. Hur ser din vardag ut?

– Jag skriver mängder av dikter. Det är kanske bara 35 eller 40 som kommer med i en diktsamlin­g men det är bra att hålla på hela tiden, även om det inte blir bra. Så jag försöker skriva varje förmiddag. När jag inte skriver läser jag. Poesi och filosofi mest.

HON HAR OCKSÅ en trädgård som hon bryr sig om, berättar Ingela Strandberg.

– Och vi har en liten gård där vi arrenderar ut mark. Nu ska vi dika ut åkrarna. Jag är inte alls någon bonde men det är roligt att pyssla med sådana saker. Annars är det framförall­t mina poeter och mina filosofer som upptar min dag. Vad läser du nu?

– Anne Carsons ”Det oförlorade­s ekonomi”. Den är kanonbra. Och så läser jag Ronny Ambjörnsso­n och Mohammad Fazlhashem­is bok om den muslimska idévärlden (”Visdomens hus. Muslimska idévärldar 600–2000”) för att lära mig om lite nya filosofer.

 ?? Bild: HN/ARKIV ?? FILOSOFER. Just nu läser Ingela Strandberg Ronny Ambjörnsso­n och Mohammad Fazlhashem­is bok om den muslimska idévärlden, ”Visdomens hus. Muslimska idévärldar 600–2000”.
Bild: HN/ARKIV FILOSOFER. Just nu läser Ingela Strandberg Ronny Ambjörnsso­n och Mohammad Fazlhashem­is bok om den muslimska idévärlden, ”Visdomens hus. Muslimska idévärldar 600–2000”.
 ?? Bild: HANS ERICSON/WERNER ASPENSTRÖM­SÄLLSKAPET ?? POET. Werner Aspenström­priset delas ut till den avlidne författare­ns ära sedan 2005.
Bild: HANS ERICSON/WERNER ASPENSTRÖM­SÄLLSKAPET POET. Werner Aspenström­priset delas ut till den avlidne författare­ns ära sedan 2005.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden