Hallands Nyheter

Några falkenberg­are fick nyligen vara med om en närmast overklig upplevelse när deras släkting gifte sig i Indien.

FALKENBERG/CHOMU: GIFTE SIG ENLIGT URÅLDRIG HINDUISK TRADITION

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Gunilla Hellström är lärare på Tullbrosko­lan och tillbringa­de höstlovet i staden Chomu, några mil norr om Jaipur (den rosa staden) i delstaten Rajasthan i nordvästra Indien.

Där var det bröllop mellan Carl och Nisha Hartelius. Carl har rötter i Falkenberg även om han aldrig bott där själv. Däremot har han ofta varit på besök för att hälsa på släkten. Mamma Birgit Hartelius (född Johansson och syster till Gunilla Hellström) är nämligen uppvuxen i Falkenberg men har sedan arbetat och bott på flera olika håll i världen.

Bland annat i London där Carl är bosatt. Han arbetar som läkare medan hustrun Nisha är jurist. Paret gifte sig först i London i somras och i slutet av oktober var det dags för bröllop i Nishas hemland Indien.

Ett riktigt sagobröllo­p. Som hämtat ur en Disneyfilm. Så beskriver Gunilla Hellström från Falkenberg hur det gick till när systersone­n Carl gifte sig i Indien.

BRÖLLOPET HÖLLS ENLIGT uråldrig hinduisk tradition och varade i flera dagar med cirka 150 gäster.

– Enligt indiska mått var det ändå ett litet bröllop vad jag förstår. Anledninge­n till att man håller på i flera dagar är att det förr var mycket vanligt med arrangerad­e äktenskap. Meningen är att släkterna ska lära känna varandra under tiden, förklarar Gunilla Hellström.

Hennes tre barn Johan, Daniel och Matilda har vuxit upp i Falken-

berg men bor numera i Borås, Göteborg respektive Malmö. Tillsamman­s fick de i alla fall en upplevelse som heter duga när kusinen från England gifte sig i fjärran land.

Inte minst då bröllopet hölls i Chomu palace, ett gammalt fort som gjorts om till pampigt hotell och har använts vid inspelning av flera Bollywoodf­ilmer. Men också på grund av alla ceremonier och ritualer som är helt främmande för oss västerlänn­ingar.

Mycket dans och musik ingick i festlighet­erna där även gästerna förväntas delta på olika sätt.

– Det var mycket ljud och färger. En blandning av alla sinnesintr­yck. Brudparet bytte kläder flera gånger om dagen, berättar Gunilla.

SJÄLVA BRÖLLOPET VARADE i tre dagar och första dagen genomgick brudparet en reningspro­cess (Haldi). Vilket kan verka lite motsägelse­fullt då det innebar att gästerna kletade in dem med gurkmeja, salt, olja och kryddor.

Andra dagen (Mendhi) målades brudparet med henna. Brudens namn vävdes in i ett intrikat mönster i brudgummen­s målning. På kvällen var det musik och dansfest. Brudparet och deras närmaste släktingar och vänner fick dansinstru­ktioner inför vigselcere­monin.

– Bollywoodd­ansare skulle lära oss dansa i nästan 35 graders värme. Det gick väl så där, skrattar Gunilla.

PÅ BRÖLLOPSDA­GEN GJORDE nämligen brudgummen stilfull entré till häst medan släkt och vänner dansade, hoppade och jublade till musik av dholtrummo­r. Själva vigselcere­monin lästes på sanskrit och engelska. En helig eld tändes som brudparet gick runt sju gånger medan man offrade till gudarna.

På kvällen blev det sedan stor final med mer musik, dans, mat, fyrverkeri­er och festlighet­er.

– Det var overkligt på något sätt när man kom till det här palatset. Som att vara med i en Disneyfilm, konstatera­r Gunilla Hellström hemma i Falkenberg igen.

 ??  ?? BALLONGSLÄ­PP. Gästerna fick skriva en önskan till brudparet på ballonger som sedan släpptes upp i luften. ”Men det tror jag inte var en hinduisk tradition utan
BALLONGSLÄ­PP. Gästerna fick skriva en önskan till brudparet på ballonger som sedan släpptes upp i luften. ”Men det tror jag inte var en hinduisk tradition utan
 ??  ??
 ?? Bild: PRIVAT ?? mer modern”, kommentera­r Gunilla Hellström.
Bild: PRIVAT mer modern”, kommentera­r Gunilla Hellström.
 ??  ?? SYSTRAR. Gunilla Hellström och Birgit Hartelius (födda Johansson) i Chomu. Gunilla bor kvar i Falkenberg medan Birgit numera bor i Rugby i England.
SYSTRAR. Gunilla Hellström och Birgit Hartelius (födda Johansson) i Chomu. Gunilla bor kvar i Falkenberg medan Birgit numera bor i Rugby i England.
 ??  ?? ÄLDSTA KUSINEN. Vännerna i Falkenberg är väl inte så vana att se Johan Hellström (till vänster) i turban. Av tradition ska äldsta kusinen följa brudgummen när han leds in till häst.
ÄLDSTA KUSINEN. Vännerna i Falkenberg är väl inte så vana att se Johan Hellström (till vänster) i turban. Av tradition ska äldsta kusinen följa brudgummen när han leds in till häst.
 ??  ?? BRUDPARET. Carl och Nisha på väg in till bröllopet.
BRUDPARET. Carl och Nisha på väg in till bröllopet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden