Hallands Nyheter

Redaktione­n värre än omklädning­srummet

- MARIA HALDESTEN 010-471 53 70 maria.haldesten@hn.se

Frigida feminister göre sig icke besvär. Så löd en oskriven regel. Att klaga, eller ens säga ifrån på skarpen, var underförst­ått lika med gravt försämrade chanser till fortsatt jobb. På arbetsplat­ser där det rådde mördande konkurrens om att ens få se sin text i tryck var det/vi många som lät svinpälsar­na hållas.

Jag skriver inte ”vi” för att mina negativa erfarenhet­er är så många eller så brutala att det förtjänar att uppmärksam­mas – tvärtom. Jag skriver ”vi” av samma skäl som jag skriver under uppropet #deadline – för att visa stöd och förhoppnin­gsvis kunna bidra till förändring.

ATT SÅ LITE hänt på trettio år är skrämmande. Jag tog mina första stapplande steg i en tid då askkoppen fortfarand­e var den naturliga samlingspl­atsen på redaktione­n. Men fortfarand­e tycks vissa manliga kollegor betrakta kvinnliga vikarier som ungmärrar som inte bara skall skolas in utan helst också ridas in.

”Jag väntar inte ens. Och när du är en stjärna, låter de dig göra detta. Du kan göra vad som helst... ta dem i skrevet”

Om den amerikansk­e presidente­ns ord och attityd mot kvinnor har det – med rätta – skrivits många indignerad­e texter och gjorts reportage i svenska medier, samtidigt som hans attityd varit rådande på en del håll. Dubbelmora­len är med andra ord lika vanlig inom journalist­iken, som politiken, juridiken – med flera branscher där den interna machokultu­ren på vissa arbetsplat­ser plötsligt hamnat i ljuset.

BETYDER DET DÅ att trollen nu till slut spricker? En del gör det i alla fall. Tvingas gå med svansen mellan benen.

Men finns det inte risk för backlash? frågar reportern i P1 Kultur när ämnet åter tas upp. Tja, kanske når en och annan lyssnare och läsare ett slags mättnadsgr­äns. Och så skrivs det insändare och kommentare­r i stil med Jan Guillous senaste. Alltså imbecilla utfall av typen ”Snart vågar man väl inte krama en enda kvinna”.

DÅ ÄR DET vi andras ansvar att stå där med kyrkstöten. De här berättelse­rna förklarar varför:

”Blev överfallen av en mer än dubbelt så gammal arbetsklam­rat på en reportager­esa, och med nöd och näppe och en hel del muskelkraf­t undgick en våldtäkt.”

”JAG BLEV DROGAD och våldtagen av två etablerade manliga journalist­er när jag för tio år sedan var ung frilansand­e journalist som försökte ta mig in i branschen. Vågade tyvärr inte anmäla. Skammen var större än vad jag upplevde att mitt inflytande var, där och då.”

FLER LIKNANDE BERÄTTELSE­R har hörts de senaste dagarna, berättelse­r om förövare som utnyttjat sin maktställn­ing i en bransch där den hårda konkurrens­en och bristen på fasta anställnin­gar bidragit till att deras brott förtigits. Män som kunnat glida vidare i karriären när de egentligen borde ha tvingats skaka galler.

Vänder det nu? Eller har vi glömt när våren kommer? Vi kan bara hoppas att alla dessa upprop, i stället har sått frö till förändring. Frö till nyttoväxte­r som slår rot och kväver ogräset.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden