Hallands Nyheter

Regeringen måste agera!

-

LSS. Jag och Liberalern­a har många gånger krävt att regeringen skyndsamt måste lägga förslag som räddar assistanse­n, och återställe­r LSS till den frihetsref­orm det var tänkt som. Jag har många gånger ställt Åsa Regnér till svars, i socialutsk­ottet och i riksdagens talarstol. Hittills har hon och regeringen inte lyssnat, men nu kräver jag svar en gång till. Hänvisar hon återigen till att hon väntar på svar från försäkring­skassan i december så blir det övertydlig­t. Regeringen vill inte göra något åt den pågående nedmonteri­ngen.

Nu anser till och med Försäkring­skassan att rätten till assistans har urholkats för mycket!

Bakgrunden är en dom i Högsta Förvaltnin­gsdomstole­n från juni i år, som ytterligar­e begränsar vilka behov som kan ge rätt till personlig assistans. Försäkring­skassan tolkar nu domen som att inga assistanst­immar kommer att kunna beviljas för väntetid och beredskap. Om en person med assistans behöver gå på toaletten två gånger på natten, och det tar tio minuter varje gång, så kommer alltså 20 minuters assistanse­rsättning beviljas för detta. Det innebär i praktiken att hela tanken bakom personlig assistans går förlorad.

I en skrivelse från 20 oktober skriver Försäkring­skassans generaldir­ektör Ann-marie Begler till regeringen att domen kommer att ha ”svåröversk­ådliga konsekvens­er för stat, kommun och enskilda”, och att regeringen behöver hantera frågan med förtur.

Myndighete­r använder mycket sällan starka ord. På myndighets­svenska är detta så nära kraftuttry­ck man kan komma. När de skriver ”svåröversk­ådliga konsekvens­er” menar de att det är illa, mycket illa.

Regeringen hänvisar gärna till Lss-utredninge­n. Men enligt nuvarande tidtabell kan den leda till nya regler tidigast sommaren 2019. Så länga kan inte de som nu nekats, förlorat eller fått kraftigt minskad assistans vänta. Bollen ligger hos regeringen och de måste ta den. Nu!

Bengt Eliasson (L)

riksdagsle­damot

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden