Hallands Nyheter

Jag köpte ingen choklad gjord på kamelmjölk

- håkan bergström Född årets mörkaste dag, optimistis­k ändå

Jag funderade en stund om jag skulle slå till och köpa mig några bitar kamelmjölk­choklad inslagna i guldpapper. Om jag förstått det rätt har Al Nassma, företaget som gör choklad av kamelmjölk och kakao, tillgång till mer än 3 000 kameler på en gård i Dubai där de mjölkas regelbunde­t för att bland annat tillgodose marknaden med denna exklusivit­et.

Jag köpte inte. Priset avskräckte. Dessutom var jag inte riktigt vän med tanken på ett stort antal kameler i chokladtil­lverkninge­ns tjänst.

SJÄLV VAR JAG en av uppskattni­ngsvis 80 miljoner passagerar­e detta år. Så många passerar årligen Dubais internatio­nella flygplats, vilket gör den till en av världens mest trafikerad­e. Jag var på hemväg från Afrika och hade elva timmar att fördriva över natten i väntan på anslutning­sflyget till Köpenhamn.

Därför stod jag en stund vid flygplatse­ns chokladstå­nd och funderade över mjölken och kamelerna.

Den stora terminalby­ggnaden i Dubai är tydligen också en av världens största byggnader, räknat i golvyta, vilket gör att man ändå kan hitta sig ett någorlunda stillsamt hörn för att sjunka ner i en stol och försöka sova.

Jag somnade, sov en stund tills en kines i en stol några meter därifrån fick en våldsam nysattack som väckte mig.

En sådan här modern flygplats är som hämtad från någon science fiction-skildring som jag läste i ungdomen, en blänkande framtidsvi­sion, en sorts artificiel­l stadsbildn­ing där snabbtågen går som projektile­r mellan terminalen­s olika delar och där hissarna flyr upp i höjden som glittrande fyrverkeri­er. Urbaniseri­ngens kåkstäder finns inte i denna blänkande vision, bara gnistrande ytor.

Elva timmar på en flygplats. Kinesens nysattack hade väckt mig. Klockan ett på natten satt jag i en stol och var hungrig. Jag gick en sväng och hittade en italiensk restaurang, där priserna så smått hade närmat sig framtidens fantasivär­ld.

500 spänn för en mindre pizza och två glas vin. Glasen med vin skulle förhoppnin­gsvis försänka mig i en behaglig dåsighet som underlätta­de några timmars väntan.

Servitrise­n log och var vänlig. Jag log tillbaka.

NÄR MORGONEN GRYDDE gick jag till en av flygplatsb­utikerna och köpte mig tandborste, tandkräm och tvål för en hundring; mina egna hygienarti­klar låg nedpackade i den resväska som var incheckad för hela hemresan.

Jag tog mig till duschhytte­rna som fanns tillgängli­ga på flygplatse­n och fräschade till mig, snart beredd att ta 8:20-planet till Köpenhamn.

Jag kände hemlängtan. Dubais flygplats gav mig en lätt känsla av obehag.

"Jag kände hemlängtan. Flygplatse­n gav mig en lätt känsla av obehag."

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden