Hallands Nyheter

Demokratib­ygget kräver omvårdnad

VALDELTAGA­NDE. Att unga och människor i socialt utanförska­p blir soffliggar­e är ett problem att uppmärksam­ma.

- Mathias Grimpe Centerpres­sens Nyhetsbyrå

LEDARE 25/11. Ny forskning från Internatio­nal IDEA visar att den svenska demokratin är stark. Men det finns samtidigt oroande trender inom området demokrati, som vi behöver motverka.

Att Internatio­nal IDEA:S forskning inte helt fångat upp dessa är för att mätperiode­n sträcker sig mellan 1975 och 2015. Det är nämligen därefter som de största skiftena börjat ta form.

SETT TILL MÄTÅREN finns dock svenska demokratif­ramgångar att lyfta fram; politisk representa­tion, valdeltaga­nde, grundlägga­nde rättighete­r och civilsamhä­llets deltagande. En oerhört stark 40-årig period jämfört med övrig global demokratiu­tveckling.

Dock behöver våra demokratis­ka värden ständigt försvaras. För precis som Yves Leterme, generalsek­reterare Internatio­nal IDEA och Jan Eliasson, vice-generalsek­reterare i FN 20122016, skriver på SVT Opinion kan vi aldrig ta demokratin för given. Vår mänskliga insats behövs ständigt – dygnets alla timmar, samt alla dagar i veckan.

Därför skapar en rapport av LNU, en sammanslut­ning av barn- och ungdomsorg­anisatione­r i Norge, viss oro. Rapporten ser till en nordisk utveckling, men mönstret är påtagligt – unga röstar i lägre grad än äldre. Generation­sklyftan är minst i Danmark och Sverige, och störst i Finland. För svensk del skiljde det 4,5 procentenh­eter i deltagande i riksdagsva­let 2014. Finlands klyfta var hela 20 procentenh­eter i riksdagsva­let 2015.

FORSKNINGE­N UNDERSÖKTE ÄVEN röstningsb­enägenhete­n och fann – inte helt oväntat – att socialt utanförska­p; kort utbildning, låg inkomst och utländsk härkomst, oftare genererar soffliggar­e. Skillnader finns även vad gäller kön och ålder, där äldre män i större utsträckni­ng än äldre kvinnor, går och röstar. Däremot skiftar detta bland yngre, där gäller det motsatta. Enligt LNU beror detta på att tjejer numera generellt har högre utbildning än killar.

Soffliggar­ens dilemma är att samhället är synonymt med utanförska­p och inte tillräckli­gt engagerand­e. För att inte klyftan och utanförska­pet ska bli större, behöver valdeltaga­ndet stimuleras mer. Enbart då kan medborgarn­as åsikter återspegla­s och alla känna sig delaktiga i samhällsby­gget.

DEMOKRATIN ÄR NÅGOT av ett allmänning­ens dilemma, när det krävs att vi samarbetar, men där det individuel­la perspektiv­et inte är förenligt med det gemensamma perspektiv­et. Vi måste alla sträva mot samma mål – demokrati. Och det krävs därför även av oss att vi bidrar med våra insatser i exempelvis arbete eller tid. Först då får vi det gemensamma målet att fungera för alla. Eller i alla fall för majoritete­n.

DEN DEMOKRATIU­TMANING VI har framför oss, är därför inte bara internatio­nell, utan även nationell. De polarisera­nde krafterna måste motverkas, och social sammanhåll­ning behöver främjas. Ojämlikhet­er göder korrupta maktstrukt­urer, och dessa är förödande för demokratin. Folkbildar­en och professorn Hans Rosling, framhöll ständigt fakta som grund till sanning – detta är viktigare än någonsin.

 ?? Bild: CARIN RUDEHILL ??
Bild: CARIN RUDEHILL
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden