Hallands Nyheter

Strid lämnar SD efter uttalande

NORRKÖPING: PARTILEDNI­NGEN REAGERADE STRAKT

-

Sd-politikern Martin Strids uttalande om att muslimer inte fullt ut är människor har fått partiet att reagera. Jimmie Åkesson kallar uttalandet ”det värsta jag har hört i sådana här sammanhang”. Nu begär Strid själv utträde ur partiet.

Martin Strids begäran kommer i ett mejl till partiledni­ngen, enligt TV4 Nyheterna. Han skriver att han begär utträde med omedelbar verkan för att ”bespara er mer onödig tidsspilla­n” och fortsätter ”tack för denna lärorika och intressant­a tid. Lycka till i valet.”

Partiledar­en Jimmie Åkesson har reagerat starkt på det Martin Strid sade från talarstole­n under landsdagar­na i Norrköping.

– Det är sällsynt obegåvat. Både i sak och i sammanhang­et. Det hände efter tre dagar med konstrukti­va, seriösa debatter. Sedan går en sådan här typ upp och säger något så idiotiskt, säger Jimmie Åkesson till SVT:S Agenda.

HAN UNDRAR HUR Strid kunde bli vald till ombud för Dalarna och säger att han ”aldrig hört talas om honom tidigare”. Han utgår från att Strid utesluts ur Sverigedem­okraterna.

– Men i det här fallet är det väldigt tydligt att om det är inte är rasism så är det väldigt nära rasism, säger Åkesson till SVT.

SD:S vice ordförande Julia Kronlid kallar uttalandet ”extremt dåligt” och menar att det tar fokus från partiets politik. Hon tar starkt avstånd Strids ord och säger att de absolut inte är representa­tiva för partiet.

– Inte någonstans, säger Kronlid som hörde inlägget från första raden.

Hon säger att hon och de runt omkring henne reagerade ganska kraftigt. Det var samtidigt lite svårt att förstå vad Strid menade, säger hon.

VARE SIG HON eller någon annan i den halvfulla förhandlin­gssalen försökte protestera, till exempel genom att begära ordet.

– Det var streck i debatten, men vi har hanterat det här på största allvar, i kulisserna så att säga med

 ??  ?? KRITISERAS. Martin Strid, ombud från Borlänge på SD:S landsdagar, ångrar sitt uttalande om att muslimer inte är
KRITISERAS. Martin Strid, ombud från Borlänge på SD:S landsdagar, ångrar sitt uttalande om att muslimer inte är

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden