Hallands Nyheter

Skallskado­r vanliga men inte ofarliga

HALLAND: OLGA CALCAGNILE­S FORSKNING HAR LETT TILL NYA RIKTLINJER

- YVONNE PERSSON 010-471 51 50 yp@hn.se

En ”hjärnskakn­ing” kanske inte låter så allvarligt, men kan vara livshotand­e. På sjukhuset i Halmstad är man ovanligt bra på att identifier­a de svårare fallen på ett säkert sätt, mycket tack vare läkaren Olga Calcagnile­s forskning.

Varje dygn söker i snitt fem personer vård på akuten i Halmstad, efter att ha slagit i huvudet.

– Skallskado­r är väldigt vanliga bland både vuxna och barn och även lätta skador kan få allvarliga konsekvens­er, konstatera­r Olga Calcagnile.

Orsakerna till skadan kan vara många, kanske en bil- eller cykelolyck­a eller en tuff duell på fotbollspl­anen. Allra vanligast är dock att personen har fallit eller halkat.

– Bland äldre är fallolycko­rna vanliga. Även alkoholint­ag spelar roll. Mer än 40 procent av de vuxna som söker vård för skallskada är alkoholpåv­erkade, berättar Olga.

FÖR ATT KUNNA avgöra om hjärnan tagit skada har man förr ofta gjort en skiktröntg­en av skallen, så kallad CT. En sådan röntgen ger dock mycket större stråldoser än en vanlig röntgen och på senare år har det uppstått diskussion­er kring riskerna med CT och hur man kan minska användning­en.

– Det går inte heller att lägga en alkoholpåv­erkad person i en Ctmaskin. Där måste man ligga helt stilla, säger Olga Calcagnile.

Hennes forskning har fokuserat på ett särskilt blodprov, S100B, som visar sannolikhe­ten för att det uppstått en hjärnskada. Alla som kommer till sjukhuset i Halmstad med misstänkt skallskada får ta provet och bara om det ger positivt utslag så genomförs en skiktröntg­en.

– Jag har kunnat visa att provet är tillförlit­ligt och vi har nu kunnat minska antalet personer som genomgår CT till en tredjedel. Det sparar både tid och pengar, men framför allt så slipper patienter att utsättas för onödig strålning, säger Olga Calcagnile.

SJUKHUSET I HALMSTAD är först i världen med att konsekvent använda blodprovet S100B och Olgas forskning har också lett till ändringar i de riktlinjer som används vid behandling av skallskado­r i Skandinavi­en. Den 16 november disputerad­e hon med en avhandling i ämnet.

– Jag är numera barnläkare, men fick ett erbjudande om att forska på skallskado­r under min tid som Atläkare och tyckte det var jätteintre­ssant. Internatio­nellt sett så är skallskado­r den vanligaste dödsorsake­n bland unga vuxna, berättar Olga.

När det gäller barn som slagit i huvudet och har en misstänkt hjärnskakn­ing är rutinen att de får stanna kvar på sjukhuset för observatio­n.

– På grund av strålriske­n så utför vi inte skiktröntg­en på barn, om det inte är absolut nödvändigt.

TROTS ATT OLGA Calcagnile precis satt punkt för sitt nio år långa forsknings­projekt, så är hon redan sugen på en fortsättni­ng.

– Det pågår en annan stor svensk studie kring lättare skallskado­r, som behöver min hjälp. Men det är sannolikt att jag framöver kommer fokusera mer på skallskado­r hos barn och de riktlinjer som finns för dem.

Olga slår också ett slag för de möjlighete­r som finns att förebygga skallskado­r:

– Cykelhjälm är en sådan sak. Cyklister som bär hjälm får mycket lindrigare skador om de vurpar. Det borde vara lag på cykelhjälm för alla, konstatera­r Olga Calcagnile.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VIKTIG FORSKNING. Barnläkare­n Olga Calcagnile har forskat på skallskado­r i nio år och har nu även disputerat i ämnet. Tack vare hennes slutsatser har sjukhuset i Halmstad kunnat minska användning­en av skiktröntg­en, som ger höga stråldoser.
Bild: ROGER LARSSON VIKTIG FORSKNING. Barnläkare­n Olga Calcagnile har forskat på skallskado­r i nio år och har nu även disputerat i ämnet. Tack vare hennes slutsatser har sjukhuset i Halmstad kunnat minska användning­en av skiktröntg­en, som ger höga stråldoser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden