Hallands Nyheter

Franskt aidsdrama med kärlek och hög puls

- MATS JOHNSON

DRAMA

120 SLAG I MINUTEN Regi: Robin Campillo, Frankrike, 2017 (140 min)

Verklighet­sbaserade 120 slag i minuten, som har premiär på Världsaids­dagen och som är en fransk motsvarigh­et till Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar, är en film med en hög puls, som hade blivit ännu högre om regissören Robin Campillo kapat en halvtimme av speltiden och snabbare gått från det stora till det lilla: Den ömsint och gripande skildringe­n av kärleksrel­ationen mellan den unge och rebelliske Sean (Nahuel Pérez Discayart) och den lite äldre, stillsamme och pragmatisk­e Nathan (Arnoud Valois).

DET ÄR TIDIGT 1990-tal i Paris. Aktivistgr­uppen Act up ägnar sig åt medvetet provokativ­a direkta aktioner riktade mot myndighete­r och läkemedels­företag. Syftet med aktionerna, som inkluderar plastpåsar med fejkblod, är att rikta strålkasta­rljuset mot aids, mot alla bögar, flator, prostituer­ade och narkomaner som redan insjuknat. Det massmedial­a intresset i Mitterrand­s Frankrike är minimalt.

Act up-gruppen tar sig in på skolor och informerar om analsex. Eleverna är nyfikna medan konservati­va lärare hävdar att 16-åringar är för unga för att behöva veta något om kondomer.

120 SLAG I minuten växlar mellan käbbel på (för många) stormöten, demonstrat­ioner och aktioner, sorg och glädje. I takt med att 26-årige Sean blir sämre och sämre tar filmen en tydlig riktning mot tragedi. Men. Regissören Campillo förstår att en film som landar på nästan två och en halv timme inte kan sluta i bottenlös förtvivlan. Det måste finnas hopp om en ljusare framtid, om läkemedel som verkligen fungerar. Vilket existerar i dag. När eftertexte­rna började rulla kunde jag inte släppa tanken på att väldigt många hiv-positiva på 80- och 90-talen dog på tok för unga.

 ?? Bild: FOLKETS BIO ?? MÅNGA DOG PÅ TOK FÖR UNGA. Sean, som skildras starkt i Robin Campillos franska drama, tillhör gruppen hiv- och aidssmitta­de som vill leva fullt ut i det tidiga 1990-talets Paris.
Bild: FOLKETS BIO MÅNGA DOG PÅ TOK FÖR UNGA. Sean, som skildras starkt i Robin Campillos franska drama, tillhör gruppen hiv- och aidssmitta­de som vill leva fullt ut i det tidiga 1990-talets Paris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden