Hallands Nyheter

Efter barnboom – förskolor planeras

FALKENBERG: 100 nya förskolepl­atser räcker inte – nu planeras sex nya förskolor i kommunen. I oktober var 1570 barn inskrivna i verksamhet­en. I maj beräknas 1770 barn behöva förskolepl­ats.

- FREDRIK LARSSON fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

För några månader sen invigdes nya förskolan Tallkotten, gamla Tallglänta­n, som är ombyggd till cirka 100 nya förskolepl­atser. Men det räcker inte på långa vägar. Nu planeras det för sex nya förskolor de kommande åren.

Falkenberg­s kommun kan i dag garantera en förskolepl­ats till alla barn inom fyra månader.

–Men det går inte alltid att få en plats på den förskola som man önskar i första hand, säger verksamhet­schef Anette Klang-jensen.

I OKTOBER VAR det 1 570 barn inskrivna på kommunens förskolor. I slutet av maj nästa år ligger prognosen på att 1 770 barn kommer att behöva en förskolepl­ats.

200 nya barn ska in i befintlig verksamhet.

– För att klara det här kommer vi att se över lokalerna på förskolorn­a och se hur vi kan organisera i de befintliga grupperna. Vi kommer även att öppna Trollgårde­ns förskola på Slätten igen, säger Anette Klang-jensen.

Men på lång sikt behövs det byggas nya förskolor. Barn- och utbildning­snämnden vill få i gång en förstudie fortast möjligt för sex nya förskolor.

Det handlar om Vinbergs nya förskola, Vessigebro förskola, Tröingeber­gs nya förskola, Kristinesl­ätts förskola, Hertingssk­olans förskola och Tånga förskola.

– Det måste byggas nya förskolor. Vi tittar över och håller på att revidera den tidsplan som finns angiven i förskolepl­anen, konstatera­r Anette Klang-jensen.

– Om vi ska vara en växande kommun måste vi se till att det finns både skolor och förskolor. Vi måste möta det ökade behovet av förskolepl­atser.

I det lokalprogr­am som presentera­des under 2017 var det framförall­t fler förskolepl­atser i de centrala delarna av Falkenberg som behövdes.

EXEMPEL PÅ OMRÅDEN som växer snabbt är Hjortsberg, Tånga och Vinberg. I Vinberg är det framför allt Tröingeber­g som står för tillväxten.

Det har skett en ökning av antalet föräldrar som vill ha barnomsorg i Vinbergs samhälle och Vessigebro. Kommer ni att bygga de nya förskolorn­a som paviljonge­r eller som nybyggda hus?

– Stafsinge förskola är en paviljong och den är helt fantastisk. Men i ett hållbarhet­sperspekti­v är det inte försvarbar­t med för många paviljonge­r. Det kostar för mycket.

– Därför vill vi sätta i gång förstudier för att kunna bygga permanenta, bra och moderna förskolor, säger Anette Klang-jensen, som kontinuerl­igt tittar på hur stora barngruppe­rna är på förskolorn­a, samt personalen­s utbildning och kompetens.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? BEHÖVER FLER FÖRSKOLOR. Anette Klang-jensen, verksamhet­schef för förskolorn­a, är nöjd med nya förskolan Tallkotten, med plats för 100 barn.
Bild: FREDRIK LARSSON BEHÖVER FLER FÖRSKOLOR. Anette Klang-jensen, verksamhet­schef för förskolorn­a, är nöjd med nya förskolan Tallkotten, med plats för 100 barn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden