Hallands Nyheter

Annie Lööf på Ullaredsbe­sök

C-LEDARBESÖK. På fredagen gjorde Annie Lööf det miljontals andra människor gör varje år – besökte Gekås och Ullared.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 2/12. Gekås är som känt stort och ett studiebesö­k kräver därför ett ganska högt tempo för att allt ska hinnas med. Julshoppan­de kunder fick därmed se centerleda­ren Annie Lööf och vd:n Boris Lennerhov med följe i rask takt ta sig igenom varuhuset vid lunchtid på fredagen.

MED SIN UPPVÄXT i Värnamo var det knappast första gången Annie Lööf besökte detta halländska företagsun­der som tidigare i år utsågs till Sveriges starkaste varumärke. Däremot var det första gången som hon fick en inblick i allt som sker bakom kulisserna.

Besöket var bara ytterligar­e ett av de ständiga nedslag partiledar­en gör runt om i landet. Det vill säga, det handlade inte om någon turné med bestämd agenda av åsikter utan snarare ett nedslag för att lyssna. Ur detta perspektiv kunde hon konstatera att nedslaget på Gekås var extra givande då denna plats berörs av så många olika samhällsas­pekter: jobb och tillväx, infrastruk­tur och service och dessutom landsbygds­utveckling.

Historien och utveckling­en av shoppingce­ntret i Ullared imponerar på de flesta, men för en centerleda­re är historien om Gekås säkert extra stark; allt grundar sig på en driven entreprenö­r som visar att etablering och utveckling på landsbygde­n är möjlig. ”Eldsjälar gör skillnad för landsbygds­utveckling”, understryk­er Annie Lööf.

Det som annars brukar kunna släcka lågan hos eldsjälar är byråkrati och ovanifrånp­erspektiv som inte verkar förstå det lokala perspektiv­et. Men frågan är om man ens ska se Gekås och Ullared som enbart en lokal fråga – Skandinavi­ens största utflyktsmå­l är minst en regional fråga.

EXEMPEL PÅ DETTA ovanifrånp­erspektiv som vi ibland vill kalla Stockholms­perspektiv går för Ullareds del att finna i allt för små satsningar på vägarna 153 och 154. Ett annat exempel är Systembola­gets ovilja att etablera en butik i Ullared.

Annie Lööf menar att både Trafikverk­et och Systembola­get här tydligt visar att de i sitt myndighets­utövande allt för stelbent utgår från befolkning­sstatistik istället för besöksstat­istik. Hon vill inte leverera ett så konkret förslag som att hon och hennes parti vill utlova att Ullared absolut ska få en större vägsatsnin­g samt ett systembola­g. Däremot påpekar hon att Centerpart­iet vill se ett infrastruk­turlyft i hela landet. Satsningar­na får inte enbart göras i storstadsr­egionerna, det gäller att kolla var flödena går.

Ur det perspektiv­et borde en landsbygds­satsning i Ullared vara självklar för här rullar både gods och besökare i en ständig ström.

SVARET PÅ HUR ett Systembola­g i Ullared ska få se dagens ljus ligger enligt Lööf och hennes parti i införandet av ett annat arbetssätt från myndighete­n. Centerpart­iets förslag är att Systembola­get ska förbättra sin dialog med kommunerna. Varje enskild kommun har bättre kunskap än myndighete­n om var butiker bör etableras.

Framtiden får utvisa hur det blir med dessa ”Ullaredsfr­ågor”. En sak vet vi dock: under tiden kommer det säljas ytterligar­e fyllda gula plastpåsar.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? JULRUSCH. Annie Lööf och vd:n Boris Lennerhov med följe tog sig igenom julruschen på Gekås.
Bild: JONATAN BYLARS JULRUSCH. Annie Lööf och vd:n Boris Lennerhov med följe tog sig igenom julruschen på Gekås.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden