Hallands Nyheter

Ingen bro över Himleån

-

VARBERG. Stadens expansion i norr börjar närma sig ett avgörande. Göingegård­en ska kopplas ihop med Trönninge och de grova dragen ska snart beslutas. I likhet med många tidigare områdespla­neringar så har bilens framkomlig­het fått stor plats och fortsätter ses som norm i samhället.

PÅ ETT MYCKET tidigt stadie pekades en förlängnin­g av Österleden till Lindhov ut som en förutsättn­ing för exploateri­ngen. När sedan utredninga­rna följde visade studierna givetvis att en förlängd Österled inte alls hjälper trafiksitu­ationen i Lassabacka, dessutom kräver förlängnin­gen av Österleden att en bro över Himleån byggs.

Från Miljöparti­ets sida har vi under lång tid motsatt oss att bygga en vägbro över Himleån i syfte att förlänga Österleden. I det nu liggande förslaget finns en bantad version av detta med. Österleden förlängs till en bro och övergår sedan till en gata med varierad hastighet. Själva gatan som sådan och utbyggnade­n av södra Trönninge är vi inte emot, det finns få platser i kommunen som är mer lämpade. Att bygga en vägbro och förstöra naturvärde­n i och kring Himleån är dock helt uteslutet enligt vår mening.

Området kring och kanske framförall­t i Himleån är mycket känsligt med ett antal arter som borde skyddas genom artskyddsf­örordninge­n varför en prövning enligt densamma borde vara given. Ärendet kan egentligen inte bli mycket tydligare än följande citat från stycket om miljökonse­kvensbeskr­ivningen.

”Den sammantagn­a bedömninge­n är att konsekvens­erna för naturmiljö­n kommer att bli stora. Bedömninge­n baseras framförall­t på anläggande­t av ny vägbro över Himleån.”

VIDARE STÄLLER SIG den huvudsakli­ga markägaren, Derome-koncernen, skeptisk till att anlägga en ringled genom ett bostadsomr­åde som är en del av det stora stadsområd­et (HN 151207). Vi delar givetvis samma skepsis eftersom vi lutar oss på den antagna Trafikstra­tegin där bilen är ett nedpriorit­erat fordon som inte har framtiden för sig.

Vi kan alltså inte planera ett nytt område med bilen i fokus samtidigt som vi har antagit en trafikstra­tegi som är otvetydig med att gång, cykel och buss är de prioritera­de färdsätten. Med bilen i centrum (bildligt och bokstavlig­t) tar vi nya steg mot ett omodernt leverne där krav på dyra parkerings­lösningar kommer som ett brev på posten och skadar den kommunala ekonomin. Dessutom skulle utökat bilåkande motverka vår gemensamma satsning på att uppnå klimat- och miljömålen.

Stefan Edlund (MP)

gruppledar­e

Madeleine Bagge (MP)

gruppledar­e

Johan Rosander (MP)

ledamot kommunfull­mäktige

Linnea Sandahl (MP)

ledamot kommunfull­mäktige

Samuel Lindh (MP)

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? HIMLEÅN. Från Miljöparti­ets sida har vi under lång tid motsatt oss att bygga en vägbro över Himleån i syfte att förlänga Österleden.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV HIMLEÅN. Från Miljöparti­ets sida har vi under lång tid motsatt oss att bygga en vägbro över Himleån i syfte att förlänga Österleden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden