Hallands Nyheter

Få delar med sig av pension

- JENNY PETERSSON/TT

Bättre informatio­n kan få fler makar att jämna ut pensionen mellan sig. Det går att dela med sig av pension till en partner med lägre inkomst. Men få gör det. Det behövs bättre informatio­n, som också kan bli en ögonöppnar­e för hur hela pensionen funkar, tror forskare.

Att föra över pension kan ha betydelse om den ena parten dör eller vid en separation, om en part under relationen har tjänat betydligt mindre, kanske på grund av deltidsarb­ete eller föräldrale­dighet.

Ett sätt att jämna ut skillnader­na mellan makar är att överföra premiepens­ionsrätter. Men det är ytterst få som gör det. Ett annat alternativ är efterlevna­dsskydd i tjänstepen­sionen.

BÄTTRE INFORMATIO­N ÄR nyckeln till att få fler att tänka till kring det här, enligt en rapport från Expertgrup­pen för studier i offentlig ekonomi (ESO). Forskaren Jenny Säve-söderbergh tror att det också skulle leda till en större medvetenhe­t om hur pension genereras.

– Man börjar kanske tänka på varför möjlighete­n till överföring finns. Jo, för att jag får sämre pension om jag jobbar deltid. Kanske kommer man fram till att man inte ska jobba så mycket deltid, säger hon.

Men informatio­n är svårt, och pension en fråga många inte sätter sig in i. ESO undersökte även möjlighete­n att förändra dagens system så att efterlevan­deskydd och pensionsöv­erföring skulle vara förvalt. Den som inte vill dela skulle få göra ett aktivt val.

MEN EFTERSOM DET är förknippat med en ”inte obetydlig” kostnad att föra över pensionsrä­tter och välja efterlevan­deskydd, eftersom det sänker den egna pensionen, skulle det kunna drabba en passiv väljare. Det talar emot en sådan lösning, enligt Säve-söderbergh.

Överföring premiepens­ionsrätter. Den som är gift eller har en registrera­d partner kan välja att föra över premiepens­ion till sin partner, om den personen riskerar att få låg pension. * Efterlevan­deskydd. Är kopplat till din tjänstepen­sion och innebär att din familj får pensionspe­ngarna om du dör i förtid. Kräver ett aktivt val, och sänker din egen pension. Kent Ekeroth sparkas från ett praktikant­jobb på Sveriges ambassad i Tel Aviv. Ambassadör­en motiverar beslutet med att Ekeroth inte berättat om sitt engagemang i SD, som då inte var ett riksdagspa­rti, och med åsikter som han uttryckt i olika debattinlä­gg. Expressen offentligg­ör en film som visar hur Sd-topparna Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling hamnar i bråk på Kungsgatan 2010 och sedan beväpnar sig med järnrör. Efter den så kallade järnrörssk­andalen får Kent Ekeroth lämna sitt uppdrag som partiets rättspolit­iske talesman. SD har infört nolltolera­ns och förnekar att partiet har något med hatsajten Avpixlat att göra. I juni 2013 avslöjas att Kent Ekeroth skickat mejl till redaktione­n med uppmaninga­r som ”Kom igen nu – gör sidan intressant och levande” och ”Lägg upp den här youtubevid­eon”. Det är sedan tidigare känt att han upplåter sitt bankkonto för donationer till Avpixlat för att donatorern­a ska kunna vara anonyma. Under 2011 skänktes 225 000 kronor via Ekelunds konto. Han måste senare skatta för 160 000 av dessa. Putilov, en man som använt sig av fyra–fem olika alias och pekats ut som en säkerhetsr­isk på grund av sina fastighets­affärer med en dömd rysk brottsling.

Kent Ekeroth polisanmäl­s för att ha slagit en man i ansiktet utanför en nattklubb i Stockholm. Ekeroth hävdar själv att han blivit slagen och försvarat sig med en örfil. Jimmie Åkesson uppmanar honom att ta timeout från riksdagens justitieut­skott, vilken han också gör. Ekeroth åtalas för misshandel och meddelar ett par veckor senare att han tar en paus från riksdagen. Misshandel­srättegång­en mot Kent Ekeroth inleds.

Svea hovrätt meddelar att domen kommer att prövas.

Då fallet är uppe i hovrätten säger Kent Ekeroth att han handlat i självförsv­ar och vittnen som hävdar motsatsen är färgade av Sd-motstånd. Hovrätten friar Kent Ekeroth.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? Justitieut­skottets tjänstemän mildrar en text om handlingsp­lan mot extremism som Ekeroth skrivit, eftersom det finns risk för att den skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp. Kent Ekeroth säger efteråt att han ångrar att han gått med på att stryka...
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT Justitieut­skottets tjänstemän mildrar en text om handlingsp­lan mot extremism som Ekeroth skrivit, eftersom det finns risk för att den skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp. Kent Ekeroth säger efteråt att han ångrar att han gått med på att stryka...
 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV ?? RÄTTVIS.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV RÄTTVIS.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden