Hallands Nyheter

Stålhammar (MP) petas efter inlägg

- MARIA DAVIDSSON/TT

Det har varit en omtumlande vecka för Miljöparti­et. En riksdagsle­damot har lämnat partiet i spåren av metoo och blivit vilde. Och nu petas den utrikespol­itiska talesperso­nen efter uppmärksam­made påståenden på Facebook.

Både Miljöparti­ets riksdagsgr­upp och partiledni­ngen är överens om att Pernilla Stålhammar inte kan fortsätta att vara utrikespol­itisk talesperso­n.

– Hon har framfört felaktiga påståenden, som saknat grund och som hon nu har dragit tillbaka. Det är klart att det skadar förtroende­t, säger MP:S partisekre­terare Amanda Lind till TT.

I INLÄGGET PÅ Facebook anklagade Stålhammar partikolle­gor för att ”dreva” mot henne, bland annat i partiets provval till riksdagsli­stan. Hon anklagade dem också för att ha otillbörli­ga kontakter med ”en viss utländsk nation”. Det borde vara en nationell säkerhetsf­råga och betraktas som ett säkerhetsh­ot, enligt henne.

Hon har därefter tagit avstånd från inlägget och partiet har kommit fram till att det inte finns några belägg för hennes påståenden.

Till dess att en ny talesperso­n utses tar riksdagsle­damoten Emma Norén tillfällig­t över uppdraget.

Petningen av Pernilla Stålhammar sätter punkt för en jobbig vecka för MP.

TIDIGARE I VECKAN uppmanades riksdagsle­damoten Stefan Nilsson att lämna partiet efter att han anklagats för sexuella trakasseri­er. Han lämnade sina politiska uppdrag, men nekar till anklagelse­rna och tänker fortsätta i riksdagen som politisk vilde.

MP:S riksdagsgr­upp består av 25 personer, men kommer efter Nilssons avhopp att minskas till 24. Förra hösten plågades partiet av en infekterad konflikt, då fyra riksdagsle­damöter öppet kritiserad­e partiets linje i flera frågor. De fyra – Carl Schlyter, Jabar Amin, Valter Mutt och Annika Lillemets – ansåg att MP i regeringen lagt sig platt till exempel när det gäller Vattenfall­s försäljnin­g av tyska brunkolsgr­uvor. Valter Mutt röstade nej till värdlandsa­vtalet med Nato och blev av med sitt uppdrag som utrikespol­itisk talesperso­n. Han ersattes då av Pernilla Stålhammar.

UNDER EN TID deltog inte de fyra kritikerna i riksdagsgr­uppens arbete, men sedan en tid finns de med igen.

Veckan inleddes annars riktigt bra, sett med miljöparti­stiska glasögon. Miljöparti­et och Socialdemo­kraterna höll en gemensam presskonfe­rens om att de var överens om att ensamkomma­nde ska få en ny chans att stanna i Sverige om de läser på gymnasiet. En framgång för MP, som drivit frågan hårt och hittills i regeringen mest fått gå med på smärtsamma uppgörelse­r inom asylpoliti­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden