Hallands Nyheter

SPD öppnar för samtal med Merkel

- PONTUS AHLKVIST/TT

Tyska Socialdemo­kraternas ledare Martin Schulz är öppen för samtal med förbundska­nsler Angela Merkel och hennes kristdemok­ratiska union om en väg ut ur den politiska krisen i landet. Något löfte om en fortsättni­ng på de senaste fyra årens stora koalition vill han dock inte ge.

– Vi har flera alternativ när det gäller regeringsb­ildningen. Vi bör nu diskutera samtliga alternativ, och det är vad jag kommer att rekommende­ra partiledni­ngen på måndag, säger Schulz vid en presskonfe­rens i partihögkv­arteret i Berlin, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

I TORSDAGS KVÄLL träffades Angela Merkel, hennes bayerska kollega Horst Seehofer och Spd-ledaren Martin Schulz i slottet Bellevue i Berlin för ett första möte under ledning av förbundspr­esident Frankwalte­r Steinmeier.

Socialdemo­kraterna har tidigare avvisat möjlighete­n till en förlängnin­g av den stora koalition som styrt Tyskland sedan 2013, inte minst mot bakgrund av det historiskt dåliga val partiet gjorde i september. Sedan Merkels förhandlin­gar med liberaler och gröna brakade samman i november har dock trycket ökat på Spd-ledaren Schulz att ompröva sitt beslut – men frågan delar partiet.

TIDNINGEN BILD och nyhetsbyrå­n Reuters rapportera­de kort före Schulz presskonfe­rens att CDU/ CSU och SPD hade enats om att inleda sonderings­samtal, båda med hänvisning till källor med insyn. Den bilden är dock inte korrekt, enligt Schulz, som fortsatt håller alla dörrar öppna inför nästa veckas socialdemo­kratiska partikongr­ess, då medlemmarn­a ska få säga sitt om ett eventuellt regeringss­amarbete.

– Den som sprider falsk informatio­n förstör förtroende­n, säger Schulz, med en udd riktad mot förmodade uppgiftslä­mnare i Angela Merkels läger.

Från Kristdemok­raternas håll är budskapet tydligt:

– CDU är redo att hålla seriösa samtal med SPD för att bygga en stabil regering, säger Klaus Schüler, som sitter i partiets ledning.

 ??  ?? Martin Schulz.
Martin Schulz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden