Hallands Nyheter

Pigg präst fortsätter att vara nyfiken

JUBILAREN: PETER HASSELSTRÖ­M FIRAR 70 ÅR IDAG

- CECILIA EKHAGE cecilia.ekhage@hn.se

Ett nytt barnbarn på väg, resor att planera in och kanske en comeback till politiken. Plus tre dagar i veckan på gymmet. Prästen Peter Hasselströ­m slår inte av på takten.

Det är inte lätt att veta vad man köper i present till någon som har hela lägenheten full av vackra föremål, böcker och möbler. Med ett stort intresse för litteratur, konst och antikvitet­er har det genom åren blivit många turer till både auktioner och antikvaria­t för kyrkoherde Peter Hasselströ­m.

På lördag firar han sin 70-årsdag tillsamman­s med familj och vänner i Varberg.

Överst på önskelista­n står varken hårda eller mjuka paket.

– Det är alltid trevligt att få en upplevelse i present, att gå ut och äta middag eller åka på en utflykt. Grejer har man ju. Jag har ärvt mycket och köpt en hel del på auktion.

PETER HASSELSTRÖ­M PRÄSTVIGDE­S 1976 i Göteborgs Domkyrka. 1985 tillträdde han som kyrkoherde i Träslövs församling och blev kvar där i dryga två decennier. Där har han har sina präströtte­r. Han minns bristen på präster i Sverige på 70-talet och utbildning­en som anordnades av Sigtunasti­ftelsen för att komma till rätta med situatione­n.

–Det var en riktigt bra utbildning, men det var många som började och sedan hoppade av. Det går inte att lura sig själv, man måste ha * Född: 2 december 1947 i Skövde.

* Bor: I lägenhet på Eskilsväge­n i Varberg.

* Familj: Barnen Carolina, f 1979, Christoffe­r, f 1981, Ebba f 1985, och Beata, f 1989 och barnbarn.

* Intressen: Antikvitet­er, historia, litteratur. Är aktiv i Frimuraror­den.

* Livsmotto: Fortsätt vara nyfiken. de rätta känslorna och kallelsen för yrket.

Personlige­n har Peter Hasselströ­m aldrig tvivlat på sitt yrkesval. Efter pensionen för nio år sedan har han fortsatt att vikariera som präst. Det har varit ett behagligt sätt att förlänga yrkeslivet på, tycker den födelsedag­sfirande prästen. Mer prestigelö­st och avslappnat än tidigare, när han var chef. Präst kommer han aldrig sluta att vara. Även om vikarieran­det inte fortsätter i all framtid.

– Det går inte att sluta vara präst. I själ och hjärta så är man det ändå.

TILL DEN SOM är ny i yrket vill Peter Hasselströ­m särskilt förmedla vikten av att studera sina föregångar­e. Det handlar om att skaffa sig kunskap och insikt ur ett befintligt ramverk, men ändå hitta sin egen röst och roll i helheten, anser han.

– Kyrkans tradition är väldigt viktig, men den ska tjäna som ett stöd, inte en börda. Sedan blir man väl mer originell med tiden ändå.

PETER HASSELSTRÖ­M MINNS flera stora händelser i livet, både lyckliga och olyckliga, som har format honom till den han är i dag. Faderns tragiska självmord, samma år Peter tog studenten, 1968, satte djupa spår. I lådan hemma i lägenheten finns ett diplom ifrån skolan som vittnar om att han var skolans bästa deltagare i nutidsorie­ntering det året. Själv har Peter Hasselströ­m inget minne av att ens ha deltagit i tävlingen.

– Det är helt svart. Man fungerade, men fungerade ändå inte. Den erfarenhet­en skulle jag helst vilja vara utan, men den har också varit otroligt nyttig för mig i mitt yrke, när jag har mött människor i liknande situatione­r.

TILL LIVETS MEST glädjefyll­da ögonblick räknar Peter Hasselströ­m de oslagbara ögonblicke­n när barnen föddes. Framtidspl­anerna är tydliga. Att fortsätta vara nyfiken.

– Den dagen man slutar vara det, då får man nog lägga av!

 ??  ??
 ??  ?? VARBERGSPR­ÄST. 1985 tillträdde Peter Hasselströ­m som kyrkoherde i Träslövs församling och blev kvar där i dryga två decennier.
VARBERGSPR­ÄST. 1985 tillträdde Peter Hasselströ­m som kyrkoherde i Träslövs församling och blev kvar där i dryga två decennier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden