Hallands Nyheter

”Det förstör en del av fotbollen”

FOTBOLL: FRIA BYTEN DELAR TRÄNARNA

- SIMON CARLSSON 010-471 53 27 simon.carlsson@hn.se MATTIAS NILSSON 010-471 53 42 mattias.nilsson@hn.se

Motionen från Hallands Fotbollför­bund har nu tagit sig hela vägen, förbi alla hinder och under fredagen röstades den igenom under Svenska Fotbollför­bundets representa­ntskap.

Regeländri­ngen gäller herrarnas division två och tre samt damernas division ett. I stället för tre vanliga byten som serierna har i dag kommer man nu använda sig av helt fria byten, det vill säga spelare som bytts ut ur startelvan kan komma tillbaka in igen. Anledninge­n till förslaget är att förbundet tror att yngre spelare kan få mer speltid om det är fria byten.

I Varberg och Falkenberg finns det fem klubbar som berörs av regeländri­ngen. Åsikterna hos tränarna är delade

– Jag är starkt emot. Det kan leda till irritation hos laget som jagar resultat sista kvarten när det byts fram och tillbaka hela tiden, säger Varbergs Gifs tränare Halda Kabil.

– Det förstör en del av fotbollen, jag tycker att det blir oproffsigt, säger Ullareds Ali Kraym.

HALDA KABIL ÄR orolig att några kommer använda bytena på ett sätt som inte gynnar flytet i spelet.

– Tränarna kan utnyttja det på fel sätt genom att sätta in en kille som kastar långa inkast eller att man värvar en två meter lång jävel som du byter in bara vid hörnor. Det blir inget tempo i matchen och den kan pågå i 120 minuter, säger Kabil.

DEN ORON DELAS inte av Tobias Ekdahl, tränare för Valinge i damettan.

– Tränarna som finns på de här nivåerna är ganska så välutbilda­de, vi kommer inte byta sönder några matcher bara för att det går, säger Ekdahl som är odelat positiv till förslaget.

– Jag är för allt som kan utveckla fotbollen och det här är en detalj som ger en annan taktisk valmöjligh­et under matcherna som vi kan använda oss av.

Vinbergs tränare Michael Svensson gillar idén om att göra det enklare för unga spelare att få speltid, men hade hellre sett att reservförs­laget om fem vanliga byten i stället för tre hade motionerat­s.

– Det hade nog vart mer intressant, det kittlar mer för egen del. Fler byten ger mer speltid åt alla. Om man ser till det stora hela så är det bra om man kan hitta sätt som ger fler spelare i truppen speltid under året, det är många som reser med och nästan alltid får sitta på bänken, säger Svensson.

Svenssons företrädar­e i Vinberg, Peter Berta, är ny tränare i Stafsinge i division tre. Även han önskar fler vanliga byten i stället.

– Jag är inte mycket för att byta in och ut spelare. Det måste finnas vissa fasta regler, annars tror jag det kan bli rörigt. Om något lag skulle byta in en lång spelare bara för att det är hörna går man någonstans ifrån grunderna i sporten och jag vet inte om det är rätt väg att gå, säger Berta.

Flera halländska fotbollstr­änare ställer sig frågande till regeländri­ngen om fria byten i de högre serierna. – Det låter väldigt dumt. Någonstans tycker jag att man förstör den taktiska charmen, säger Ullareds Ali Kraym.

ATT DET SKULLE öka speltiden för yngre spelare med fria byten är ett argument som Ali Kraym inte håller med om, han ser i stället ett annat problem.

– Knäcker man inte en 16-åring då, om man tar ut honom i 80:e minuten efter att ha bytt in honom med 20 minuter kvar? Tror du att han vill spela fotboll mer på den här nivån då, frågar sig Kraym och fortsätter:

– Division två är för nära elitfotbol­len för att man ska hålla på och leka med byten fram och tillbaka. Det ska vara svårt att byta och en viktig taktisk detalj. Har en annan tränare tagit ut sin anfallare ska det ju förstöra hans plan om vi gör mål.

”Tränarna kan utnyttja det på fel sätt genom att sätta in en kille som kastar långa inkast eller att man värvar en två meter lång jävel som du byter in bara vid hörnor”

HALDA KABIL

 ?? Bild: GLENN T UNGER ?? KRITISK. Ullareds tränare Ali Kraym tror inte att regeländri­ngen kommer ge mer speltid åt yngre spelare.
Bild: GLENN T UNGER KRITISK. Ullareds tränare Ali Kraym tror inte att regeländri­ngen kommer ge mer speltid åt yngre spelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden