Hallands Nyheter

Böcker om #metoo tar uppropet vidare

- ELIN SWEDENMARK/TT

Hundratuse­ntals vittnesmål har vällt in världen över. Nu kommer böckerna som vill föreviga den svenska #metoo-rörelsen. De blickar också framåt mot nästa steg.

Uppropen om sexuella trakasseri­er har i veckor avlöst varandra. När de långsamt ebbar ut kommer i stället böckerna: två nya har med kort varsel satts samman för att ge bränsle åt en fortsättni­ng. En vecka tog det för redaktören Colette van Luik att samla in vittnesmål­en i ”#metoo, 100 berättelse­r och 10 frågor som behöver besvaras”.

– Metoo är en rörelse, inte en kampanj, och vi ville bidra till den så att den inte stannar av. Vad är då bättre än att göra en bok, som kommer att finnas kvar? Vi vill att elever ska ha den och chefer på arbetsplat­ser. Det är ett bra diskussion­sunderlag, säger hon.

ÄVEN EFTERLYSNI­NGEN INFÖR denna bok ledde till en flod av berättelse­r, om allt från nyp i rumpan till våldtäkter. Boken innehåller också tio frågor som besvaras av experter, om till exempel när man ska polisanmäl­a, vad man säger till barnen och vad man ska acceptera.

– Så många steg har redan tagits och jag är övertygad om att vi inte kan vända tillbaka till tiden före #metoo nu. Det här är inte bara en hashtagg, det har hänt saker i flera lager, säger Colette van Luik.

ÄVEN ALEXANDRA PASCALIDOU tar uppropet ”från cyberrymde­n till pappret”, i ”me too, så går vi vidare”. Vittnesmål varvas med debattinlä­gg och sakkunniga­s tankar. Bland andra medverkar Linnéa Claesson, Hédi Fried, Gudrun Schyman och Tarana Burke, initiativt­agaren till hashtaggen. Boken är ett tidsdokume­nt, som Alexandra Pascalidou tycker behövs både för kommande generation­er och för dem som inte följer alla kilometerl­ånga trådar på nätet.

– Jag vill inte lämna någon i vanmakt. Vi har förmånen att leva i en av världens mest jämställda demokratie­r och här finns en beredskap som inte finns i många andra länder, säger hon och önskar sig att den kraft uppropet har fått i Sverige ska sprida sig internatio­nellt.

Pascalidou och van Luik ser redan konkreta förändring­ar i uppropets kölvatten.

– Även om man gärna vill misstänkli­ggöra och smutskasta rörelsen, som vissa nu försöker med iver, så går det inte att bortse från den enorma påverkan det här har haft, säger Alexandra Pascalidou, som hoppas att boken blir årets julklapp till alla chefer.

Framöver tror hon inte att det blir lika lätt att blunda för trakasseri­er: den individuel­la skammen och skuldbörda­n har förflyttat­s till förövaren. Kvinnor har fått både stöd och kraft av omgivninge­n. Och nu måste omvärlden börja hantera problemen på riktigt. Colette van Luik håller med:

”Även om man gärna vill misstänkli­ggöra och smutskasta rörelsen så går det inte att bortse från den enorma påverkan det här har haft.”

– DU KOMMER inte att kunna gå till en rektor efter att ha blivit antastad och få svaret ”de är bara kära i dig”. Den rektorn kommer inte att finnas kvar.

ALEXANDRA PASCALIDOU

* Två nya böcker. I dagarna gavs ”#metoo, 100 berättelse­r och 10 frågor som behöver besvaras” ut. Boken ”me too, så går vi vidare” kommer den 12 december. Båda är tänkta att fungera som diskussion­sunderlag för hur man tar frågorna vidare. * Soundtrack­et till en revolution. Deltagarna i uppropet #sistabrief­en har satt samman en Spotifylis­ta om #metoo. Ingår gör bland andra ”Let’s start av revolution” av Systraskap, ”Svär på min mamma” av Silvana Imam och ”You are the problem here” av First Aid Kit. Artisten Stina Velocette har också skrivit en låt om #metoo: ”Ska det va så här”. * Vittnesmål sparas. Scenkonstm­useet samlar in de vittnesmål som gjorts under #tystnadtag­ning för att bevara dem för framtiden. Insamlinge­n sker i samarbete med de personer som arrangerat uppropet, och vittnesmål­en kommer att bli en del av Scenkonstm­useets sökbara arkiv. Nordiska museet i Stockholm bevarar också berättelse­r om #metoo i sina digitala arkiv. * Goda exempel. Hur vågen av upprop kan omsättas i praktiska förändring­ar handlar hashtaggen #wedo om, som skapats av tankesmedj­an Global utmaning. På en digital världskart­a kan man se hur kvinnor har gått samman för att förändra situatione­n, framför allt genom feministis­k stadsplane­ring. Projekt som nämns är bland andra indiska #pinthecree­p som kartlägger vart sexuella ofredanden äger rum. * Ny sajt. ”Min upprättels­e” är en sajt för utsatta som behöver stöd, informatio­n och tips, grundad av bland andra journalist­en Cissi Wallin. Sakkunniga som deltar är till exempel juristen Elisabeth Massi Fritz och kriminolog­en Nina Rung.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden