Hallands Nyheter

Kyrkans varning: Utträde är gratis

- OLA JACOBSEN konsument@gp.se

BEDRAGARE: På nätet finns hemsidor som mot betalning hjälper dig att gå ur Svenska kyrkan. Enligt Privata affärer ligger prislappen på cirka hundra kronor.

Men att gå ur kyrkan kostar ingenting, utan kan göras gratis genom att skriva ut en blankett som finns på Svenska kyrkans hemsida. Blanketten finns också på din lokala pastorsexp­edition.

Tilltaget har fått Svenska kyrkan att gå ut med en varning för de oseriösa företagen.

2016 gick 90 000 personer ur Svenska kyrkan, vilket är ett rekordhögt antal.

Vi tar mer bilder än någonsin och inför julen är det många som funderar på att göra en fotobok att ge bort i julklapp. Men vilken tjänst ska man välja?

För att ta reda på det har Testfakta på vårt uppdrag skapat samma fotobok hos åtta olika aktörer och bedömt alltifrån designverk­tyg till bildkvalit­et, papper och bindning. Till hjälp togs två riktiga experter på området.

Patrik Leo driver Leo Form och är en av Sveriges mest ansedda fotooch konstboksf­ormgivare.

– Flera av böckerna i jämförelse­n faller på sina blanka plastiga omslag med dålig bindning. Böckerna med blanka limmade omslag känns otroligt billiga, mer som gamla barnböcker från Mcdonalds som blivit över. De med lite mer matta omslag är bättre. De ger en trevligare taktil känsla, säger han.

PATRIK LEO NOTERAR att många av tillverkar­na använder för tjocka pärmar till tunna fotoböcker. Något som kan avhjälpas genom att beställa böcker med lite fler sidor än våra varianter med 24.

Evelina Honyak är inköpsansv­arig för Fotografis­ka Butiken och köper årligen in ett tusental fotoboksti­tlar till Nordens största fotomuseum.

– Fotoboken från Crimson och Fujidirekt har bäst färgåtergi­vning och lyster i bilderna. Crimson har dessutom fått till riktigt bra bokkänsla. Det här är så nära man kan komma en riktig fotobok. Synd bara att man inte kan trycka något på pärmen, säger Evelina Honyak.

EN TYDLIG SVAGHET för testets två bästa böcker är det program som man ska använda för att designa sin fotobok. Crimsons, men även Fotokloks och Photohomes programvar­a känns föråldrad och kräver en hel del tålamod av användaren. Fujifilm tappar, trots utmärkt internetup­pkoppling, hela tiden kontakt med servern.

Högst totalbetyg i jämförelse­n får ändå boken från Crimson.

– Den känns mest som en riktig fotobok, vilket också kommer ge den ett längre liv i bokhyllan och vara roligare att ta fram och titta i. Enda svagheten med själva boken är att den har lite för tunn pärm. Det gör att den lätt slår sig, särskilt när man väljer liggande format, säger Patric Leo.

LÄGST BETYG FÅR fotoboken från CEWE, men flera fotoböcker i botten har liknande egenskaper. Onaturliga färger i bilderna, sladdigt papper av låg kvalitet i inlagan och blanka omslag drar ner betygen.

– Sammantage­t gör det att de här böckerna känns väldigt billiga, trots att det inte är så stor prisskilln­ad mot de bättre alternativ­en, säger Evelina Honyak.

I särklass mest lättanvänd­a designprog­ram har de stora internatio­nella leverantör­erna Önskefoto, Blurb och Apple. Om du vet med dig att du brukar sitta och svära framför datorn så kan det vara värt att välja någon av dessa, även om det betyder att du får göra avkall på bildkvalit­et och fotobokskä­nsla. Ett för krångligt designprog­ram kan annars lätt leda till att det inte blir någon fotobok gjord över huvud taget.

FÖR DEN SOM inte har tid eller lust att designa sin egen fotobok erbjuder de flesta av designprog­rammen funktioner för att automatisk­t göra ett förslag med dina bilder. Här är det dock viktigt att titta igenom boken noga innan man beställer, då flera av programmen rymmer exempel på riktigt smaklös bokformgiv­ning. Crimson Fujidirekt/ My Fujifilm

 ??  ??
 ??  ?? SKILLNAD. ”Sammantage­t gör det att de här böckerna känns väldigt billiga, trots att det inte är så stor prisskilln­ad mot de bättre alternativ­en”, säger Evelina Honyak som är inköpsansv­arig på Fotografis­ka butiken.
SKILLNAD. ”Sammantage­t gör det att de här böckerna känns väldigt billiga, trots att det inte är så stor prisskilln­ad mot de bättre alternativ­en”, säger Evelina Honyak som är inköpsansv­arig på Fotografis­ka butiken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden