Hallands Nyheter

Upphandlin­g igen efter förra fiaskot

FALKENBERG: Vårdföreta­get Nordisk Assistans misslyckad­es med att driva en mindre del av den personliga assistanse­n på entreprena­d. Kommunen tvingades ta över. Men så förblir det inte: ny upphandlin­g väntar.

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Nordisk Assistans, ett mindre omsorgsför­etag, begärde tidigare i höstas att befrias från sitt uppdrag. Man hade missbedömt sin förmåga att klara uppdraget att ta hand om två personer med funktionsn­edsättning som var i behov av omfattande personlig assistans.

Bolaget hade uppenbara problem att klara såväl ekonomin som bemanninge­n, och när kommunen granskade verksamhet­en framkom vittnesmål om anmärkning­svärda brister: ”Enligt brukarens ombud så brister utföraren i att bemanna med personal och klarar inte att utföra sitt uppdrag längre. De tillfällen utföraren inte klarar att lösa bemannings­situatione­r går föräldrarn­a in som vikarier men även ombud har fått hoppa in dagtid för att täcka luckor mellan personalby­ten.”

När Nordisk Assistans därför avbröt verksamhet­en i Falkenberg, så övertog kommunen för en månad sedan ansvaret genom att erbjuda merparten av de åtta fast anställda assistente­rna (som skötte dygnetrunt-omsorgen om de två) att gå över i en kommunal anställnin­g.

MEN SÅ KOMMER det inte att förbli: Denna del kommer inte att stanna inom kommunen utan den ska åter läggas ut på entreprena­d, trots att det rör sig om en assistans för dem som inte gjort något aktivt val av privat utförare eller som faktiskt markerat att de egentligen vill att kommunen ska svara för omsorgen om dem.

– Vi menar att det finns ett väldigt stort antal aktörer på marknaden som utför personlig assistans, och vi ser inte att kommunen egentligen har något ytterligar­e att tillföra genom att driva verksamhet­en i egen regi, anser Rie Boulund, moderat ordförande i socialnämn­den.

Frågan är omtvistad, nu liksom tidigare. Facket, Kommunalar­betareförb­undet, har i förhandlin­g förespråka­t att denna del av omsorgen nu bör skötas av kommunen. Den socialdemo­kratiska opposition­en är inne på samma linje, och menar att kommunen gått för långt i att lägga ut all handikappo­msorg på entreprena­d.

Men den borgerliga alliansmaj­oriteten i kommunen ser också ett ekonomiskt skäl för att inte behålla assistanse­n i egen kommunal regi. Det blir nämligen dyrare, genom att avtalen för kommunalt anställda personliga assistente­r är förmånliga­re än avtalen för deras privatanst­ällda kolleger. Ett faktum som också har lett till tydliga protester från assistente­r när de varit tvungna att gå över från kommunen till anställnin­g hos privata entreprenö­rer.

Socialnämn­dens borgerliga majoritet räknar med en tidsplan som innebär att kommunen redan under december tar in anbud från dem som vill sköta det uppdrag som det tidigare vårdföreta­get hoppade av. Siktet är sedan inställt på att en ny entreprenö­r ska vara på plats till första april nästa år. FALKENBERG­S KOMMUN HAR, under alliansmaj­oritet, på senare år slagit in på en väg där i stort sett all handikappo­msorg överförts till privata entreprenö­rer, dock med fortsatt kommunal kontroll av kvalitén.

Situatione­n är mer blandad inom äldreomsor­gen, där några äldreboend­en är kommunala, några andra drivs av privata vårdföreta­g och ett av ett personalko­operativ. Men förändring­ar kan naturligtv­is ske även där. Till exempel har socialförv­altningen fått politikern­as uppdrag att se över möjlighete­n och förutsättn­ingen att vid bygget av framtida äldreboend­en, aktuellt kring 2020, låta upphandla både själva bygget och driften av privat entreprenö­r i ett enda svep.

Därmed skulle kommunen redan på tidigt stadium kunna släppa arbetsbörd­an att i detalj planera ett äldreboend­e, hur det ska utformas, bemannas och drivas.

Men alltjämt kvarstår den laddade politiska frågan om i vilken grad välfärden ska drivas av företag med vinstintre­ssen.

 ??  ?? TIDIGARE ARTIKLAR I HALLANDS NYHETER. Nordisk Assistans misslyckad­es med sitt uppdrag. Nu väntar ny upphandlin­g.
TIDIGARE ARTIKLAR I HALLANDS NYHETER. Nordisk Assistans misslyckad­es med sitt uppdrag. Nu väntar ny upphandlin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden