Hallands Nyheter

Arbetsmilj­ön brister

VARBERG: ARBETSBELA­STNINGEN FÖR HÖG TYCKER FÖRBUNDET Lärarförbu­ndet har fått nog. – Det här går inte längre, lärarnas arbetsmilj­ö är ohållbar, säger Anita Johannesso­n, ordförande i Varberg.

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Enligt Lärarförbu­ndet Varberg måste det till åtgärder för att lärarna ska orka fortsätta arbeta och trivas på jobbet. Arbetsbela­stningen är för hög och budgeten för 2018 för snålt tilltagen.

Inför att kommunfull­mäktige skulle klubba budgeten den 14 november gick flera fackförbun­d (Kommunal, Vision, Lärarförbu­ndet, Lärarnas Riksförbun­d, Vision, Akademiker­förbundet SSR, Ledarna, Skolledarn­a och Sveriges Ingenjörer) samman och varnade för att Alliansen och Miljöparti­ets budgetförs­lag var för snålt tilltaget. Det var som väntat det förslaget som fick flest röster. Lärarförbu­ndet har nu bestämt sig för att bli ännu tydligare med sitt budskap.

– VI HAR FÖRSÖKT påverka under lång tid men anser att det händer för lite och går för sakta. Tidigare har vi framfört våra åsikter till politikern­a i barn- och utbildning­snämnden men nu har vi riktat in oss på kommunledn­ingen, säger Inger Antonsson, styrelsele­damot i Lärarförbu­ndet Varberg.

I förra veckan fick de träffa kommunstyr­elsens ordförande Anncharlot­te Stenkil (M), kommundire­ktör Carl Bartler och chefen för Kommunhäls­an Kristina Taremark och framförde sin oro.

– Vi är ute mycket på arbetsplat­ser och får till oss rapporter över hur det ser ut. Arbetsbela­stningen är för hög, det är stora elevgruppe­r, elever med behov av särskilt stöd och även om det sägs att det inte är vikariesto­pp så upplevs det så, säger Anita Johannesso­n.

VID SJUKDOM SKA det i första hand lösas inom arbetslage­t. Personalen blir tillfrågad om att jobba längre och mer.

– Till slut orkar man inte längre och då är risken stor att sjukskriv-

ningarna ökar vilket vi redan har sett, säger Ann Brorsson, styrelsele­damot Lärarförbu­ndet Varberg.

Lärarförbu­ndets medlemmar har gått långa utbildning­ar men när resurserna är små känner de inte att de kan utföra uppdraget. Det blir också svårt att veta vad som ska prioritera­s. Istället för att genomföra aktionsfor­skning och andra utveckling­sprojekt upplever personalen ofta att det blir mest barnpassni­ng och svårt att leva upp till läroplanen­s mål.

– Från vissa ställen får vi höra att de inte har någon arbetsgläd­je, säger Ann Brorsson.

– Det behöver anställas fler för att kommunen ska bli en attraktiv arbetsgiva­re. I dag är det inte tillräckli­gt många som söker de utlysta tjänsterna, säger Inger Antonsson.

REKTORER OCH förskolech­efer är en annan arbetsgrup­p som också sliter hårt för att få budgeten att gå ihop. Här är omsättning­en av personal hög och det riskerar i sin tur att kontinuite­ten blir lidande.

Hur mycket pengar som skulle behövas skjutas till förskolor och skolor kan de inte svara på.

– Mer pengar ska in i systemet, säger Anita Johannesso­n.

 ??  ?? FACKLIG KAMP. Inger Antonsson, Anita Johannesso­n och Ann Brorsson sitter i Lärarförbu­ndet Varbergs styrelse.
FACKLIG KAMP. Inger Antonsson, Anita Johannesso­n och Ann Brorsson sitter i Lärarförbu­ndet Varbergs styrelse.
 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ?? SJUKSKRIVN­INGAR ÖKAR. Ann Brorsson säger att det finns en gräns för hur mycket de anställda klarar.
SJUKSKRIVN­INGAR ÖKAR. Ann Brorsson säger att det finns en gräns för hur mycket de anställda klarar.
 ??  ?? FÖR TALAN. Anita Johannesso­n har kontakt med många lärare i Varberg som har det tufft.
FÖR TALAN. Anita Johannesso­n har kontakt med många lärare i Varberg som har det tufft.
 ??  ?? PÅVERKAR POLITIKER. Inger Antonsson berättar att Lärarförbu­ndet nyligen träffat den högsta ledningen i kommunen.
PÅVERKAR POLITIKER. Inger Antonsson berättar att Lärarförbu­ndet nyligen träffat den högsta ledningen i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden