Hallands Nyheter

Yrkesstolt­het behövs

SKOLAN. Det finns skäl till oro för en ledningskr­is inom skolan. Motåtgärde­n ligger i att öka yrkesstolt­heten.

- Mathias Grimpe Centerpres­sens Nyhetsbyrå

LEDARE 5/12. Lärarförbu­ndet är något hett på spåren när de uttrycker oro för en framtida ledningskr­is inom skolan. 10 år kan kännas långt borten eftersom utveckling­en med fler och fler rektorer och förskolech­efer som lämnar yrket redan är påbörjad, är det högst relevant att få ordning på detta innan det blir till ett fördjupat problem.

LÄRARFÖRBU­NDETS ORO BASERAS på fakta, det kan vara bra att direkt konstatera detta. Inom tio år kommer 42 procent av Sveriges rektorer att gå i pension. Men som om det inte vore nog med det, och knappast mindre illavarsla­nde – fler och fler skolledare väljer dessutom att byta jobb. Inget anmärkning­svärt i sig, om det fanns en återväxt att luta sig mot. Skolverket­s statistik från läsåren 2014/15 och 2015/16 ger oss därför en reell bild, där det därmed går att se i vilken omfattning detta sker. Nästan var femte skolledare på gymnasiesk­olor, omkring var fjärde på grundskola­n och 30 procent inom förskolan, lämnar yrket.

Johanna Jaara Åstrand, förbundsor­dförande, Lärarförbu­ndet och Ann-charlotte Gavelin Rydman, ordförande, Lärarförbu­ndet Skolledare, adresserad­e i ett debattinlä­gg i Dagens Samhälle (13/11) det annalkande problemet på rätt sätt. Staten måste mycket riktigt visa hur viktigt den anser det är med kontinuite­t, men framför allt, och viktigast – hur essentiell­t det är för skolor att verksamhet­en styrs med hjälp av ett utomordent­ligt ledarskap. Exempel på hur det går annars, finns det tyvärr alldeles för många nutida att välja bland.

DESSA FÖRETRÄDAR­E FÖR lärarkåren anser även att lönerna måste höjas, och visserlige­n är det svårt att argumenter­a emot detta med tanke på de som inte lämnar på grund av pension utan väljer att lämna yrket av andra anledninga­r. Oftast längtan efter mer pengar i plånboken. Då skulle lönen kunna vara den morot som får dem att stanna kvar. Men att allting ständigt ska hänvisas till att bli en lönefråga, det leder inte alltid i exakt den riktning som initialt avses. Hellre då att det läggs resurser på att stimulera både profession­en och skolledare, genom att kontinuerl­igt erbjuda kompetensh­öjning.

GENOM ANPASSAD ANSVARSNIV­Å och adekvata arbetsuppg­ifter ihop med möjlighete­r till problemlös­ning blir arbetsuppg­ifterna givande och individen utvecklas. Oavsett hur mycket lönekuvert­et innehåller. Det kallas för yrkesstolt­het. Högre lön innebär trots allt inte per automatik högre kompetens. Om detta viktiga med yrkesrolle­n erkänns från huvudmanna­skapsnivå så blir problemet med risken för framtida skolledarb­rister löst. Det gäller även lärare.

Och knappast mindre illavarsla­nde – fler och fler skolledare väljer dessutom att byta jobb.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden