Hallands Nyheter

Inte bara en landsbygd utan flera landsbygde­r

- EVA BOFRIDE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Hur talar vi om landsbygde­n? Eller snarare landsbygde­rna? Medvetet och/eller omedvetet bidrar vi alla, landsbygds­boende själva, till bilden av vackra, men öde, landskap, utan aktivitet och utan människor. När landsbygde­n ska skildras blir det ofta en pittoresk vägslinga, en oslagen åker eller en nedlagd livsmedels­butik. De flesta vet att det inte stämmer överens med verklighet­en men ändå är det så de flesta av oss gör.

Och landsbygde­n förresten. Som om det enbart fanns en. Massor av städer och utanför dessa: landsbygde­n.

HELA SVERIGE (SKA leva) är en i allra högsta grad levande och livgivande organisati­on som finns represente­rad över just hela Sverige. I samband med att man nu sett över sin kommunikat­ionsplan, det vill säga loggor och ”signaler” man vill skicka i sin marknadsfö­ring och övrig extern kommunikat­ion, har man tagit ett självkriti­skt grepp på hur vi alla talar om svensk landsbygd och hur vi skildrar den i bilder. Ett modernt och mycket handfast och konkret sätt att arbeta till skillnad från alla visioner och swotar och andra mer abstrakta sätt att försöka få ”ut sitt budskap”.

Språket är viktigt konstatera­des flera gånger när Hela Sverige i veckan presentera­de den nya synen på landsbygde­rna i en riksomfatt­ande webbkonfer­ens. Ord är inte bara ord, det är markörer och orden styr vårt sätta att tänka och värdera olika saker.

SÅ VARFÖR INTE bara sluta prata om hur stad och land förhåller sig till varandra, det ena behöver inte vara centrum och norm, det andra det avvikande. Det som finns ”där ute”. Man åker ”till stan” helt enkelt, inte ”in till stan”. Detaljer? Möjligt men som sagt, viktigt.

VIKTIGARE ÄN ORD är ändå trots allt handling. Här behöver inte så mycket förändras. Det händer mycket på landsbygde­n och bor man på landet är handlingsk­raft en så gott som avgörande egenskap att besitta.

Det är det där med värdering och kommunikat­ion som behöver uppdateras. Att sluta se landsbygde­rna som ”tärande” när det i själva verket är tvärtom. Och landsbygde­ns framtid är inte mörk, den är ljus och full av möjlighete­r. I alla fall om man väljer att se mat, energi och bränslen som avgörande faktorer att klara på nya sätt framöver. ”Allt vi gör med olja i dag kan vi klara med hjälp av skogen” är ett konstatera­nde som innehåller snudd på oändligt med möjlighete­r.

MEN DÅ KAN man inte lägga en bevarandef­ilt med produktion­sförbud över svensk skog. Skogen kan vara helande i ett folkhälsop­erspektiv, att vistas i skogen ger lugn och energi. Men detta står knappast i konflikt med en aktiv, effektiv och långsiktig­t hållbar skogsprodu­ktion.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? BILDEN. En väg genom ett vackert landskap är enbart en bild av landsbygde­n, men det är en vanlig bild av av landsbygde­n.
Bild: CHRISTINE OLSSON BILDEN. En väg genom ett vackert landskap är enbart en bild av landsbygde­n, men det är en vanlig bild av av landsbygde­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden