Hallands Nyheter

Arbeta för jobb

Det krävs samarbete för att lösa sysselsätt­ningsfråga­n.

- DAG GUSTAVSSON

LEDARE 5/12. Nog är det glädjande att den senaste arbetslösh­etsstatist­iken från Arbetsförm­edlingen visar att ungdomsarb­etslöshete­n är nu nere på den lägsta nivån sedan finanskris­en 2008. ”Vi vet att det ger bäst effekt att nå ungdomarna tidigt.” Så kommentera­r generaldir­ektören Mikael Sjöberg siffrorna.

Och visst har han rätt. Men samtidigt gäller detta faktum även för de grupper som fortsatt har svårare att ta sig in på arbetsmark­naden, de med nedsatt arbetsförm­åga men inte minst för de som invandrat från länder utanför Europa. Att under en lång tid inte få in foten på en arbetsplat­s är destruktiv­t.

HÄRI LIGGER FORTFARAND­E den stora utmaningen med den svenska integratio­nen. Sverige har med skiftande kvalitet klarat av invandring­svågen 2015. Men det gäller att komma ihåg att det inledande mottagande­t enbart är början, det är nu och för många år framöver mer än nödvändigt att fylla på verktygslå­dan för att snabbare få människor i jobb.

Rapportern­a om yrkeskateg­orier där vi saknar arbetskraf­t duggar hyfsat tätt. Här bör det från politiskt håll visas en större vilja och gärna ödmjukhet för att gemensamt lägga fram fler och snabbare åtgärder. Det gäller att få ihop minus med plus, arbetsgiva­rnas behov av personal och de arbetssöka­ndes behov av arbete. Väntar man för länge blir det kostsamt på alla sätt och vis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden