Hallands Nyheter

Las tjänar den svenska arbetsmark­naden väl

- FRÅN HN:S FACEBOOK

JOBB. Debatten som råder kring reglerna för anställnin­gsskyddet enligt LAS (Lagen om anställnin­gsskydd) speglar stundtals okunnighet om lagen samt dess tillämpnin­g. Det sprids även myter om vad som gäller.

LAGEN OM anställnin­gsskydd tjänar den svenska arbetsmark­naden väl. Ett starkt anställnin­gsskydd är bra för alla anställda och bidrar till att inte godtycke får råda i företagen och på arbetsmark­naden.

I debatten kan vi läsa och höra att den sist anställde alltid får gå först. Så är det inte. Turordning­sreglerna i LAS säger att den med längre anställnin­gstid har företräde framför arbetstaga­re med kortare anställnin­gstid. Det som inte framkommer i debatten, är att det finns ett kriterium ytterligar­e gällande turordning­sreglerna, nämligen kvalifikat­ionskrav. Det innebär att kvalifikat­ionerna också ska vägas in. Har den anställde inte tillräckli­ga kvalifikat­ioner för de tjänster som finns kvar i företaget efter omorganisa­tion, så får man sluta även efter lång anställnin­gstid.

Genom kollektiva­vtal i företagen ges det också möjlighet att göra avtalsturl­istor. Där ges kompetense­n större betydelse jämfört med strikt tillämpnin­g av turordning­sreglerna för att främja företagets fortsatta verksamhet.

DAGLIGEN GENOMFÖR Unionens företrädar­e förhandlin­gar om neddragnin­gar, där parterna bedömer vilken kompetens företaget måste säkra för att kunna utvecklas och vara konkurrens­kraftiga. För att få vara kvar som anställd vid neddragnin­gar krävs alltid, enligt LAS, att man ska ha tillräckli­ga kvalifikat­ioner för de arbeten som blir kvar.

Parterna på arbetsmark­naden måste samverka och ta ansvar så att både medarbetar­e och företag utvecklas för långsiktig och fortsatt verksamhet. Detta görs inte genom mytspridni­ng, försämrad anställnin­gstrygghet och godtycke, utan genom att parterna gemensamt verkar för den svenska partsmodel­len och kollektiva­vtalen.

Per-anders Larsson

Om insändaren ”Hundarna syns bättre än husse och matte”:

Sonja Eliasson: Instämmer.

Dorte Trine Andersen: Håller med. Med reflex syns personer på 125 m, utan reflex 25-30 m. Det är mycket svårt att se när man kör på kvällen, så snälla, bär reflex, även vuxna.

Helene Ginstmark Syréhn: Så här bra syns vi när vi är ute på promenad:

regionchef Unionen Sjuhall

 ?? Bild: ROALD, BERIT ?? ANSTÄLLDA. Ett starkt anställnin­gsskydd är bra för alla anställda och bidrar till att inte godtycke får råda i företagen och på arbetsmark­naden.
Bild: ROALD, BERIT ANSTÄLLDA. Ett starkt anställnin­gsskydd är bra för alla anställda och bidrar till att inte godtycke får råda i företagen och på arbetsmark­naden.
 ??  ?? Instämmer Dock blivit lite bättre sista åren men långt ifrån bra .... Förvånande att människor inte är mer rädda om sina liv. Hoppas slarvpelle­rna iaf har donations kort om olyckan skulle vara framme
Inte alltid ibland har människan reflexväst eller...
Instämmer Dock blivit lite bättre sista åren men långt ifrån bra .... Förvånande att människor inte är mer rädda om sina liv. Hoppas slarvpelle­rna iaf har donations kort om olyckan skulle vara framme Inte alltid ibland har människan reflexväst eller...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden