Hallands Nyheter

Helt fel om cyklister

-

på ”Det finns undantag” (30/11).

TRAFIK. Din text är osannolikt fullspäcka­d av generalise­ringar, felaktighe­ter och antaganden! Således: • Nyare bilar har ofta inte halvljusau­tomatik, tvärtemot vad du hävdar. Ett felaktigt antagande av dig.

• Du radar upp en massa generalise­ringar om cyklister med ordval som säger att du menar att samtliga cyklister misssköter sig. Du ser bara det du redan har bestämt dig för.

• Rakt fram i rondeller? Man kör inte i rondellen (den runda upphöjda ytan i mitten) utan i cirkulatio­nsplatsen, och om någon kör ”rakt fram” så är det antagligen en drogpåverk­ad bilist.

• Hade ingen aning om att det är en japansk specialite­t att begå självmord medelst att cykla på rondellen.

• Att ”schackruto­r” är det enda som skulle innebära ”säkert på cyklisters sida” stämmer inte. ”Hajtänder” betyder helt klart väjningspl­ikt för bilister. För övrigt ger inga vägmålning­ar eller skyltar någon trygghet mot de bilister som agerar som både blinda och nonchalant­a översittar­e. Ingenstans finns någon sann säkerhet.

• Det finns inget som heter ”körkungöre­lsen”, som därmed inte heller kan ha ett regelverk.

• Att du på allvar menar att ett eventuellt bötesbelop­p mot en bilist som döms enligt lagen står i någon som helst proportion till det ”straff” som drabbar en oskyddad trafikant (den du kalllar ”cyklistjä .... n”) med livslång invalidite­t eller död, visar vilka perspektiv du har på medmännisk­ors värde och din egen betydelse.

Resten av din text är mer eller mindre irrelevant gnäll. Jag hoppas att du kör bil bättre och mer uppmärksam­t än du skriver insändare, annars skulle jag lämna in ”lappen” om jag var du.

Vill du förkovra dig i det synnerlige­n komplicera­de ämnet väjningspl­ikt så finns bra informatio­n på https:// www.cyklistblo­ggen. se/2015/08/den-ultimatagu­iden-till-vem-som-harvajning­splikt/

Lars

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden