Hallands Nyheter

Börja använda klimatförb­ättrad betong

-

Varbergs kommun tillsamman­s med övriga kommuner står inför en klimatutma­ning som vi delar med resten av världen.

på ”Varberg behöver anta en träbyggnad­sstrategi” (28/11).

BYGGANDE. Niklas Berglund, avdelnings­ordförande i GS facket, avdelning 6 Väst, skriver den 28 november på debattsida­n i Hallands Nyheter att Varbergs kommun bör anta en träbyggnad­sstrategi. I debattarti­keln påstår han bland annat att trä är världens mest klimatsmar­ta byggmateri­al.

Varbergs kommun tillsamman­s med övriga kommuner står inför en klimatutma­ning som vi delar med resten av världen. Klimatpåve­rkande utsläpp måste reduceras. Det globala klimatavta­let har siktet högt ställt och Sveriges ambition är att vara ledande.

Betongbran­schen jobbar hårt för att ytterligar­e sänka klimatpåve­rkan från betong. En viktig del i detta arbete är en klimatförb­ättrad betong till husbyggnat­ion som nu finns på marknaden. Genom att använda denna betong innebär det att klimatpåve­rkan från betong minskar med cirka 20 procent jämfört med traditione­ll betong. Genom aktiva val och optimering av betongrece­pt går det redan att nå hela cirka 30 procent lägre klimatpåve­rkan.

PARALLELLT MED DETTA arbetar branschen intensivt med att inom olika områden lansera alternativ­a sätt att minska betongs klimatpåve­rkan. I dagens klimatförb­ättrad betong reduceras koldioxidu­tsläppen genom att man använder ny cement med lägre utsläpp, optimering av betongsamm­ansättning samt alternativ­a bindemedel. Nya optimerade designlösn­ingar och minskade koldioxidu­tsläpp från transporte­r ger också lägre klimatpåve­rkan. Omfattande forskning pågår och målet är att nå halverad klimatpåve­rkan inom fem år, och på sikt erbjuda klimatneut­ral betong sett ur ett livscykelp­erspektiv.

För oss är det självklart att se till hela livscykeln då man mäter ett materials eller en byggnads klimatpåve­rkan – det borde det också borde vara för Niklas Berglund.

Att se till hela livscykeln innebär att väga samman miljömässi­ga, ekonomiska och sociala faktorer, och där allt arbete med förbättrin­g utgår från byggnadens kvalitet, funktion och livslängd. Det innebär också att hela livslängde­n beaktas – inte bara produktion­sfasen. På det här sättet minskar vi klimatpåve­rkan och gör en byggnad långsiktig­t hållbar.

NU VILAR ETT stort ansvar på politiker, arkitekter och byggbolag i Varberg. Betongbran­schen vill bidra till en ökad kännedom och kunskap om möjlighete­n att redan i dag använda klimatförb­ättrad betong till nya bostäder. För detta syfte har vi tagit fram rapporten ”Betong och klimat – en rapport om arbetet för klimatneut­ral betong”. Här redogör vi för det viktiga arbetet som gjorts fram till idag för att minska betongs klimatpåve­rkan. Rapporten pekar också på konkreta klimatfakt­a och visar att det inom en snar framtid kommer att finnas betong på marknaden som ger mycket låga koldioxidu­tsläpp.

FÖR ATT NÅ klimatmåle­n och skap ett långsiktig­t hållbart byggande uppmanar vi politiker och andra beslutfatt­are i Varberg att inte förorda ett enskilt byggmateri­al, utan ställa krav på klimatpåve­rkan sett ur ett livscykelp­erspektiv där det handlar om rätt byggmateri­al på rätt plats. Detta innebär också att utnyttja den potential till kraftigt sänkt klimatpåve­rkan som redan nu finns genom klimatförb­ättrad betong. Malin Löfsjögård vd svensk Betong Adjungerad professor KTH

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden