Hallands Nyheter

Biblioteke­t görs om i Veddige

Det verkar bli Veddige som får kommunens tredje meröppna bibliotek, medan Kungsäter får vänta lite längre.

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Att låna böcker efter stängnings­dags kan bli verklighet i Veddige inom ett år.

Kultur- och fritidsnäm­ndens arbetsutsk­ott har valt ortens bibliotek för nästa ombyggnad till meröppet och nämnden väntas följa den rekommenda­tionen.

– Ett viktigt skäl är att fler kommer till Veddiges simhall när vi river den i Håsten, och då tror vi att många tar en runda till biblioteke­t alldeles bredvid. Veddige simhall är ju trängre, så då kan inte föräldrarn­a sitta bredvid, och då blir det ett ökat tryck på biblioteke­t, förklarar nämndens ordförande Christofer Bergenbloc­k och fortsätter:

– I Veddige bibliotek ska vi även bygga en ny toalett i entrén.

FÖRST ATT BLI meröppet var Bua bibliotek och lördag den 9 december invigs det andra, i Rolfstorp.

– Det har tagits emot väl i Bua, men fler lånekort och många besökare efter stängnings­dags, säger Christofer Bergenbloc­k.

En undersökni­ng visade att nästan hela ökningen i Bua berodde på att det blev fler manliga låntagare tack vare möjlighete­n med meröppet. Men kvinnorna stod fortfarand­e för nästan 75 procent av boklånen. En viss förklaring kan vara att kvinnor oftare lånar böcker till hela familjen.

När Veddige är klart hösten 2018 återstår biblioteke­n i Tvååker, Träslövslä­ge och Kungsäter.

– Vi tar oss an ett bibliotek om året tills alla lokalbibli­oteken är klara, men Kungsäter lägger vi senare eftersom det krävs en större ombyggnad av entrén där.

 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON/ARKIV ?? KORTLÅS. Om ett år är det tänkt att man ska kunna komma in i Veddiges bibliotek efter stängnings­dags.
Bild: MARTIN ERLANDSSON/ARKIV KORTLÅS. Om ett år är det tänkt att man ska kunna komma in i Veddiges bibliotek efter stängnings­dags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden