Hallands Nyheter

Varg observerad­es utanför Kungsbacka

En varg siktades i norra Halland i helgen. Den filmades, och enligt länsstyrel­sen tyder det mesta på att det verkligen är en varg som går längs en landsväg.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Observatio­nen gjordes i lördags förmiddag i Voxlöv i norra delen av Kungsbacka kommun.

– Länsstyrel­sen i Halland eller kringligga­nde län har inte fått in någon rapport om varg på ett tag. Den senaste observatio­nen som vi bedömt som säker innan denna var i Varbergs kommun den 24 juni i år, berättar Martin Broberg som ansvarar för Länsstyrel­sens rovdjursin­ventering.

HAN HAR INTE fått in några fler rapporter om varg efter den i lördags och det är inte säkert att den finns kvar i länet.

– Vi har haft denna typ av observatio­ner av ensamma vargar i Halland under många år. Vi brukar kalla dessa individer för vandringsv­argar av just det skälet att de bara är på genomresa. Det finns ännu inget som tyder på att denna vargen skulle bli stationär.

– Men vi är väldigt intressera­de av att följa hur den rör sig i länet. Om den är kvar vill vi därför att personer som gör observatio­ner också delar med sig av dessa till Länsstyrel­sen. Även när det gäller andra rovdjur. Ett smidigt sätt är att använda Skandobs, den finns tillgängli­g som en app i telefonen och har även en egen hemsida.

MAN KAN OCKSÅ ringa Länsstyrel­sens rovdjurste­lefon 010 - 224 34 00. Finns det bilder har även Länsstyrel­sen möjlighet att kvalitetss­äkra rapporten.

Då vargen är ett av våra stora rovdjur kan det angripa både tamdjur och husdjur. Därför är det viktigt att djurägare alltid är observanta och att de inhägnader som finns också är i bra skick.

”Vi är väldigt intressera­de av att följa hur den rör sig i länet”

Martin Broberg, naturvårds­handläggar­e

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV ?? VÅRVARG. Den här vargen fångades på bild i Stjärnarp utanför Halmstad i mars i år.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV VÅRVARG. Den här vargen fångades på bild i Stjärnarp utanför Halmstad i mars i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden