Hallands Nyheter

C vill ge alla chans att delta

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

”Tillgängli­ghetsbegre­ppet ska genomsyra hela kommunens organisati­on.” MARIA LARSSON (C)

ledamot

I en motion till kommunfull­mäktige vill Centerkvin­norna införa ett tillgängli­ghetsbegre­pp för kommunens nämnder och styrelser. Delaktighe­t och tillgängli­ghet ska bli en självklarh­et.

– Tillgängli­ghetsbegre­ppet ska genomsyra hela kommunens organisati­on och i likhet med miljömålen vara ett fundament som man ska ha i bakhuvudet när beslut fattas, säger Maria Larsson (C) som är en av de som ställer sig bakom motionen.

”Full delaktighe­t är ett centralt begrepp inom funktionsh­inderområd­et. Delaktighe­t handlar om möjlighete­n för alla oavsett funktionsf­örmåga, att vara delaktiga inom samhällets alla områden”.

SÅ INLEDS MOTIONEN där målet, enligt Maria Larsson, är att få till ett mer inkluderan­de samhälle.

– Tjänstemän och politiker ska ha på sig sina tillgängli­ghetsglasö­gon när ett beslut fattas. Vi vill att det ska vara självklart att tänka så här vilket inte är verklighet i dag.

I motionen yrkar man alltså för att ett tillgängli­ghetsbegre­pp ska finnas inskrivet i alla nämnder och organisati­oner som kommunen ansvarar för i likhet med exempelvis miljömålen. Samt att effekten av det årligen borde utvärderas.

DESSUTOM VILL MAN införa en tillgängli­ghetsguide där platser, inrättning­ar, servicelok­aler och liknande ska finnas listade.

– Vi i Centerpart­iet värnar allas lika rätt och värde och då ska alla kunna vara delaktiga i samhället, säger Maria Larsson.

I motionen står det även att många kommuner redan har begreppet inskrivet, med grannkommu­nen Halmstad som exempel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden