Hallands Nyheter

Lägre arbetslös

SVERIGE: HÄLFTEN SÅ MÅNGA UNDER 25 INSKRIVNA PÅ ARBETSFÖRM­EDLINGEN

-

Statsminis­ter Stefan Löfven anser att regeringen kan ta åt sig en stor del av äran för den halverade ungdomsarb­etslöshete­n. Arbetsförm­edlingen pekar framför allt på högkonjunk­turen.

I en ny rapport konstatera­r Arbetsförm­edlingen (AF) att antalet inskrivna unga under 25 år har minskat till 55 000, en halvering jämfört med 2012.

Dessutom bedömer AF att regeringen­s så kallade 90-dagarsgara­nti nu är nådd.

– I DAG ÄR en glädjens dag för Sverige, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Socialdemo­kraterna lovade i sitt valmanifes­t 2014 att ingen ungdom ska vara långtidsar­betslös och att de inom 90 dagar ska ha ett jobb, praktikpla­ts eller gå en utbildning.

Vallöftet var ett av Löfvens viktigaste.

REGERINGEN­S UPPDRAG TILL AF var dock mindre tydligt än valmanifes­tet.

Enligt det uppdraget ska unga arbetslösa inom 90 dagar ”erbjudas” jobb, utbildning eller ”en insats som leder till ett jobb”. En sådan insats kan vara vägledning, arbetsprak­tik, arbetsträn­ing eller olika typer av specialist­insatser.

Enligt AF så är det i dag färre än 400 unga arbetslösa som efter 90 dagar inte fått något erbjudande om jobb, utbildning eller insats som leder till jobb.

MEN DET BETYDER inte att det bara är några hundra som varit arbetslösa mer än 90 dagar. Av de 55 000 unga under 25 år som är inskrivna som på AF, hade 22 500 varit utan jobb i mer än sex månader, varav 15 800 ingick i något program och knappt 7 000 var öppet arbetslösa.

Löfven tycker inte att det är miss-

 ??  ?? FÄRRE BESÖKARE. En ny rapport från Arbetsförm­edlingen visar att arbetslösh­eten har minskat bland unga.
FÄRRE BESÖKARE. En ny rapport från Arbetsförm­edlingen visar att arbetslösh­eten har minskat bland unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden