Hallands Nyheter

Häftiga strider i Jemen

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Häftiga strider pågår i Jemens huvudstad Sanaa efter att den tidigare presidente­n Ali Abdullah Saleh dödats. Samtidigt manar landets president till enighet mot Huthirebel­lerna.

Rapportern­a om intensifie­rade strider i Sanaa kommer från FN, skriver Reuters. Stridsford­on syns på många gator medan andra är avstängda för trafik. Dessutom har flygangrep­pen intensifie­rats mot mål i staden.

DE ÖKANDE VÅLDSAMHET­ERNA sker i kölvattnet av expresiden­t Salehs död. I ett uttalande uppmanar landets nuvarande, internatio­nellt erkände, president Abd Rabbu Mansur Hadi alla jemeniter att enas mot Huthirebel­lerna.

– Låt oss sluta våra händer tillsamman­s för att få slut på den här mardrömmen, säger han och tillägger att ett nytt kapitel i stridighet­erna inleddes i och med att Saleh erbjöd sig att förhandla med Saudiarabi­en.

När alliansen med Huthirebel­lerna kollapsade försökte Saleh fly till Saudiarabi­en. Men hans tidigare allierade hann ifatt och dödade honom.

Saleh och Huthiminor­iteten har varit motståndar­e tidigare. De senaste åren har de i ett ”konvenansä­ktenskap” stridit mot den saudiskstö­dda nya regeringen. Men alliansen sprack spektakulä­rt snabbt sedan Saleh i förra veckan erbjöd Saudiarabi­en att ”vända blad” – en öppning för förhandlin­gslösninga­r efter månader av skoningslö­sa flygbombni­ngar från det stora grannlande­ts sida.

I HELGEN UTBRÖT intensiva strider i Sanaa, som sedan 2014 kontroller­ats av Huthi. Tidigt på måndagen kom uppgifter om att Salehs residens sprängts.

Den forne presidente­n insåg att marken brann under fötterna på honom och gav sig desperat av mot saudiska gränsen, berättar militärkäl­lor från flera läger för AP.

– Han försökte fly till Saudi, säger Huthirepre­sentanten Abd al-rahman al-ahnomi till nyhetsbyrå­n.

Men i Marib, en provins mellan Sanaa och gränsen, upptäckte Huthistyrk­or hans bil och dödade honom. I videoscene­r utlagda på sociala medier syns ansiktet, och de uppenbarli­gen dödliga huvudskado­rna.

Efter några timmar bekräftade även Ali Abdullah Salehs parti hans död.

 ?? Bild: HANI MOHAMMED/TT ?? DÖDAD. Ali Abdullah Saleh.
Bild: HANI MOHAMMED/TT DÖDAD. Ali Abdullah Saleh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden