Hallands Nyheter

Vilket mandat har Tillerson i Europa?

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

I skuggan av förra veckans avskedsryk­ten anlände USA:S utrikesmin­ister Rex Tillerson i går till Bryssel. På agendan står möten med Nato, EU och OSSE.

Frågan är vilka befogenhet­er Tillerson egentligen har när han diskuterar global säkerhet, transatlan­tiska samarbeten och våldsbejak­ande extremism med högt uppsatta ledare. I förra veckan publicerad­e flera medier uppgifter om att Vita huset hade en plan för att avskeda utrikesmin­istern – något som president Donald Trump senare avfärdade via Twitter som ”falska nyheter”.

– TILLERSONS STÄLLNING har varit svag generellt och med en så öppen oenighet mellan presidente­n och hans utrikesmin­ister i avgörande frågor vet inte regeringar i världen vad som gäller från amerikansk­t håll och det skapar osäkerhet, sade Frida Stranne, Usa-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universite­t till TT i förra veckan.

Detta understryk­s av Trumps tweet sent i fredags där han skrev att Tillerson inte är på väg ut. ”Vi tycker olika om vissa saker (jag fattar de avgörande besluten) men vi jobbar bra tillsamman­s och Amerika är respektera­t igen!”, skrev presidente­n.

TILLERSON DELTAR i Natos utrikesmin­istermöte i Bryssel den 5–6 december, han ska äta arbetslunc­h med EU:S utrikemini­strar på ministerrå­det i Bryssel i dag och han har enskilda träffar inbokade med Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g och EU:S utrikesche­f Federica Mogherini. På torsdag är han i Wien för ett möte med OSSE (Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa) – där stort fokus ligger på hans väntade möte med Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov. Tillerson gör även ett stopp i Paris innan han reser hem till USA igen.

Den amerikansk­e utrikesmin­istern uppges även vara angelägen om att få till ett enskilt möte med sin svenska kollega Margot Wallström, bland annat för att diskutera Nordkoreak­risen och frågan om en fredsbevar­ande styrka i Ukraina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden