Hallands Nyheter

”Jag kommer aldrig att vara en yrkespolit­iker”

JUBILAREN: ”DET ÄR VIKTIGT ATT STICKA UT HAKAN IBLAND”

- MALIN EIJDE/TT

”En ovanlig politisk begåvning” twittrade ledarskrib­enten PM Nilsson om Benjamin Dousa, som blev ny förbundsor­dförande för Moderatern­as ungdomsför­bund i oktober förra året. Man skulle kunna lägga till att Dousa har en lite ovanlig bakgrund för en Mufledare. Det håller han själv med om.

– Det är ganska få förbundsor­dförande som har vuxit upp med en ensamståen­de mamma som har varit städare nästan hela sitt liv. Och det är klart att det ibland har inneburit vissa kulturkroc­kar, som har gjort att jag har varit tvungen att slita hårdare än många andra.

Han minns sin första Muf-middag, när han inte ägde en kavaj och var en av få som satt till bords i bara skjortärma­rna. Men det började redan i skolan. När rektorn viftade bort det faktum att Benjamin talade svenska med brytning tog hans mamma honom ur skolan i Kista.

Hon såg till att han fick börja i en bra skola i innerstade­n i stället. Där hamnade han först i gruppen för svenska som andraspråk, trots att han är född i Sverige. Så började slitet, som ledde till att han senare hade högsta betyg i svenska.

DET VAR OCKSÅ under skoltiden han började engagera sig politiskt och valde att gå med i Moderatern­a.

– Jag har alltid varit höger eftersom morfar flydde från det kommunisti­ska Tjeckien. Och min släkt har drivit en städfirma så företagsam­het och viljan att göra rätt för sig har varit otroligt närvarande.

Som politiker tycker han att det är viktigt att sticka ut hakan ibland. ordförnade i Muf

Under den skakiga perioden när Anna Kinberg Batra ifrågasatt­es som partiledar­e och väljarsiff­rorna dalade tog hans förbund ställning för hennes avgång. Han har också drivit sina hjärtefråg­or om integratio­n, ”bidragssam­hället” och uppfattnin­gen att rättsstate­n vittrar sönder i utanförska­psområdena.

Ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat är behovet av ökad mångfald inom ungdomsför­bundet. Det behövs fler tjejer och fler över huvud taget med en annan bakgrund än den gängse.

BENJAMIN DOUSA HAR erfarenhet av att som tioåring få hjälpa till på mammas städjobb och skollov som troligare bestod av läxläsning än skidresor till Alperna. Medlemmar med sådan bakgrund kunde det vara lite fler av i förbundet.

Tack vare bra betyg kom han in på Handelshög­skolan. En utbildning att falla tillbaka på när han känner att han har fullgjort sitt uppdrag i Muf. Om han ställer upp * Fyller: 25 år den 5 december. * Familj: Sambon Helena. * Bor: I Kista utanför Stockholm. * Gör: Förbundsor­dförande för * Så firar jag födelsedag­en: Sitter i landstings­fullmäktig­e och dricker kaffe och lyssnar på debatter. ”Sedan lär väl jag och flickvänne­n gå på restaurang och ha en liten mysdejt.” * Om att fylla 25: ”Jag är närmare 50 än nyfödd. Nu slutar man snart få åka på ungdomsbil­jetter på SJ och SAS, och det betyder väl att man närmar sig vuxen ålder. Men Ulf Kristersso­n har ju sagt att vi ska vara vuxna så det är väl bara bra.” * Favorithem­masyssla: Titta på Netflix och läsa. * Läser just nu: Kjell-olof Feldts självbiogr­afi ”Min väg till politiken” (2005). för en andra period som ordförande återstår att se.

– Det jag har bestämt mig för är att inte vara heltidspol­itiker hela livet. Jag har fått medlemmarn­as förtroende under en begränsad period och ska försöka göra det bästa av det. Jag kommer aldrig att vara en yrkespolit­iker som stannar i politiken hela mitt liv.

Benjamin Dousa har haft ett händelseri­kt år som Muf-ordförande. Politiken har gett honom självförtr­oende och självkänsl­a – men när det gäller karriärpla­nerna skyndar han långsamt.

VALET 2018 GÖR hans uppdrag mer hektiskt. När han är ledig umgås han helst med sin sambo Helena. Men får han lite tid över så stöttar han gärna sin mamma som är djupt engagerad i Kista. Hon driver ett språkcafé dit nyanlända kan komma och träna svenska med infödda. Ibland är det självaste Mufordföra­nden som håller i diskussion­skvällarna.

Och när det handlar om framtiden känner Benjamin Dousa ingen stress.

– Rätt många i min generation har så himla bråttom, de vill nästan ”peaka” innan de fyller 25. Jag känner tvärtom inte att jag har bråttom. Jag kommer nog att vara politiskt engagerad på något sätt i kanske hela mitt liv, men det måste inte ta sig uttrycket att man är heltidspol­itiker. Man kan fylla andra funktioner i rörelsen.

”Jag har alltid varit höger eftersom morfar flydde från det kommunisti­ska Tjeckien.”

BENJAMIN DOUSA

 ?? Bild: BJÖRN LINDGREN/TT ?? UNG POLITIKER. ”Värdet av hårt arbete och slit och flit, det lärde jag mig i väldigt unga år” säger Benjamin Dousa, förbundsor­dförande för Muf sedan 2016.
Bild: BJÖRN LINDGREN/TT UNG POLITIKER. ”Värdet av hårt arbete och slit och flit, det lärde jag mig i väldigt unga år” säger Benjamin Dousa, förbundsor­dförande för Muf sedan 2016.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden