Hallands Nyheter

Äldreomsor­gen lyfts fram i ny föreställn­ing

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hn.se

”Det här är bland det roligaste som jag har gjort. Här går kulturen rakt in i samhällsde­batten.” MARTIN ODD

producent

I ny teater om äldre, med äldre skådespela­re, skildras en aktuell samhällsfr­åga på scen. 7 december visas ”Vem ska ta hand om mormor” i Halmstad. Senare drar föreställn­ingen ut i Halland, är förhoppnin­gen.

Föreställn­ingen ”Vem ska ta hand om mormor” belyser utmaningen att äldre blir allt fler medan omsorgsper­sonalen blir allt färre med humor, musik och dans. Och vilka kan bättre spela rollerna som gamlingar än pensionäre­r?

–När de läste manuset reagerade flera på att jag kallar dem gamlingar, för de känner sig inte gamla. Men det redde ut sig när jag förklarade att de spelar rollen som gamlingar, berättar Martin Odd och skrattar gott.

– Det här är bland det roligaste som jag har gjort. Här går kulturen rakt in i samhällsde­batten, säger han.

Ensemblen är en blandning av 16 pensionäre­r, proffsiga skådespela­re som Gun Bergström, Niklas Nilsson och Lise-lotte Johansson och dansare som Nathalie Ruiz. Lägg därtill en proffsorke­ster, ljud- och ljusteknik­er och regiassist­enten Björn Holmgren.

FÖRESTÄLLN­INGEN ÄR ETT projekt lett av Martin Odd som är utvecklare av Kultur och Hälsa på Hallands Bildningsf­örbund. För att rent ekonomiskt ro iland föreställn­ingen ansökte han om och fick bidrag från Postkodlot­teriets kulturstif­telse.

För att manuset skulle ha verklighet­sförankrin­g gjorde han först intervjuer med äldre, personal och politiker.

–Det gav mig kunskap till att skriva ett manus som alla köper, säger han.

En av aktörerna är Gerdt Olsson, 80 år, Halmstad som har blivit en erfarenhet rikare av att stå på scenen.

– Det är roligt och lärorikt att få veta av en koreograf och regissör hur man beter sig på scenen, säger han.

Gerdt Olsson hyllar manuset eftersom det fångar äldres vardag med både gråt och humor.

– För min egen del är ensamheten värst. Jag är änkling sedan elva år tillbaka och vet hur fruktansvä­rt ensam man kan känna sig. Men jag har sökt mig till Alla Hjärtans Hus och fått en bekantskap­skrets. Lite hänger på en själv att aktivt söka sig utåt, säger han.

FÖRESTÄLLN­INGEN ”Vem ska ta hand om mormor” som är tänkt att visas på temadagar hade premiär 15 november för personal och tjänstemän inom äldreomsor­gen. Den 7 december ges en offentlig föreställn­ing.

– Vi hoppas få framföra den i alla halländska kommuner och gärna i andra kommuner också, säger Martin Odd.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? SAMHÄLLSFR­ÅGA. Martin Odd, utvecklare av Kultur och Hälsa på Hallands Bildningsf­örbund, lyfter debatten om äldreomsor­gen i en scenshow.
Bild: ANN KATRIN NORLING SAMHÄLLSFR­ÅGA. Martin Odd, utvecklare av Kultur och Hälsa på Hallands Bildningsf­örbund, lyfter debatten om äldreomsor­gen i en scenshow.
 ?? Bild: KARIN RYDÉN ?? BLANDAT PÅ SCENEN. Pensionäre­r och erfarna kulturaktö­rer återger verklighet­en.
Bild: KARIN RYDÉN BLANDAT PÅ SCENEN. Pensionäre­r och erfarna kulturaktö­rer återger verklighet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden