Hallands Nyheter

”Rysk dopning i flera decennier”

- TT

Visselblås­aren Grigorij Rodtjenkov säger att statsstödd dopning inom skidor och skidskytte pågått i Ryssland i decennier. Rodtjenkov vittnar också om hur han bytte ut livstidsav­stängde skidåkaren Alexander Legkovs urinprov.

Den tidigare laboratori­echefen Grigorij Rodtjenkov har med sitt omfattande vittnesmål bidragit till avstängnin­gar av enskilda ryska olympier – hittills 25 stycken – och att Ryssland riskerar att portas från OS.

I ETT NYTT vittnesmål, dokument som bland annat DN tagit del av, säger doktorn att systematis­k dopning inom skidor och skidskytte pågått långt tidigare än den så kallade Mclaren-rapporten, som ligger till grund för IOK:S avstängnin­gar.

”Jag vet att statsstödd dopning i de här sporterna går decennier tillbaka”, skriver Rodtjenkov i ett mejl.

Vittnesmål­et rör specifikt skidskytte­n Olga Zajtseva, som i fredags stängdes av på livstid två år efter att hon lade av, och är en genomgång av Rysslands experiment­ering med epo-dopning och hans egen skapelse ”Duchess cocktail” – en vätska med tre olika förbjudna substanser som utövarna uppmanades att gurgla runt i munnen.

Zajtseva vann två guld i skidskytte-vm i Sydkorea 2009. Mästerskap­et då misstankar­na utifrån mot Ryssland startade efter att tre skidskytta­r testat positivt i ett laboratori­um i Lausanne. Positiva dopningspr­ov på ryssar i hemlandet mörkades.

”Jag rapportera­de inte in positiva testresult­at från ryska idrottare”, minns Rodtjenkov.

INFÖR HEMMA-VM ÅRET efter fick Rodtjenkov i uppdrag att sätta ihop ett dopningspr­ogram och det var då han utvecklade ”Duchess cocktail”. Planen för Sotji-os tog form hösten 2012. Efter att Internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada gjort ett oväntat besök i oktober och krävde att 67 prover skulle skickas till Lausanne, bytte Rodtjenkov ut urin i ”otaliga behållare”.

Efter Wadas stickprov blev första åtgärden att försöka hitta ett sätt att öppna förseglade provflasko­r utan att det skulle upptäckas samt samla på sig mer ren urin. Zajtseva och Alexander Legkov var två av utövarna som skulle ”skyddas” extra mycket.

”Inför Sotji-os instruerad­e Rodionova Legkov att samla och frysa ren urin som skulle kunna användas i utbyte under OS. Dessutom samlade Rodionva in rent urin och skickade det till Moskva-labbet, där mitt team analyserad­e det (...), vi bekräftade att urinet var rent och redo för byte i Sotji.”

På spelens sista dag, den 23 februari, tog Legkov Os-guld i femmilen.

”Den 23 februari 2014 bytte jag ut Legkovs urinprov. Jag minns det, eftersom det var kvällen för Os-avslutning­sceremonin”.

 ?? Bild: CARL SANDIN ?? BYTTE PROV. Grigorij Rodtjenkov säger att han bytte ut Alexander Legkovs urinprov samma dag som OS i Sotji avslutades.
Bild: CARL SANDIN BYTTE PROV. Grigorij Rodtjenkov säger att han bytte ut Alexander Legkovs urinprov samma dag som OS i Sotji avslutades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden