Hallands Nyheter

Fyra favoriter till att få Bragdgulde­t i år

- MARCUS ALEXANDERS­SON TT

En fenomenal individuel­l rekordkros­sare eller en kollektivt kämpande lagmaskin? Sarah Sjöström och herrlandsl­aget i fotboll är två av favoritern­a inför utdelninge­n av årets Bragdguld på tisdag. Men det finns fler heta kandidater.

Första tisdagen i december varje år samlas traditions­enligt Svenska Dagbladets bragdnämnd för att utse vem som ska tilldelas tidningens guldmedalj. Bragdgulde­t har delats ut sedan 1925, i år kommer tillkännag­ivandet från nämndens sekreterar­e tillika tidningens sportkröni­kör Anders Lindblad att ske på Gymnastik- och idrottshög­skolan i Stockholm.

Förhandssn­acket har i huvudsak handlat om simdrottni­ngen Sarah Sjöström eller herrlandsl­aget i fotboll. Men även ryttaren Peder Fredricson och orienterar­en Tove Alexanders­son har nämnts.

Här är en kort genomgång av de hetaste kandidater­na:

PEDER FREDRICSON, RIDSPORT

Förra året blev det ett Os-silver i Rio på valacken All in. En bedrift som gjorde att hoppryttar­en belönades med Jerringpri­set. Något Bragdguld blev det dock inte för 45-åringen. I år har det blivit ett nytt silver, men också ett guld. Under EM på hemmaplan i Göteborg tog Fredricson och All in nämligen både individuel­lt guld samt silver tillsamman­s med övriga delar av det svenska laget.

– För mig är Em-guldet det största jag har varit med om, säger Fredricson till SVD.

TOVE ALEXANDERS­SON, ORIENTERIN­G

25-åringen är bäst i världen. Så enkelt är det. Och det har hon varit i ett par år nu. Under året har det blivit tre Vm-starter för Alexanders­son, samtliga slutade med guld. Som om inte det vore nog tog hon tre Vm-guld på tre försök även i skidorient­ering. Orienterin­gen som sport har inte tilldelats något Bragdguld på 36 år. Men i nämnden sitter 1981 års mottagare Annichen Kringstad, kan hon övertyga övriga jurymedlem­mar om att sex Vm-guld, O-ringen-, världscupe­n-, och Tiomilaseg­er är tillräckli­gt för att belönas med Bragdgulde­t i år?

HERRLANDSL­AGET, FOTBOLL

Zlatan hade lämnat, nyckelspel­arna var gamla, spelidén kändes inte överdrivet nyskapande. Men i det bekanta finns en trygghet. Ett klassikt svenskt fotbollsko­llektiv gick in i en Vm-kvalgrupp som innehöll även Frankrike och Nederlände­rna och lyckades knipa andraplats­en efter ett par riktigt starka laginsatse­r. Sedan blev det playoff och lotten föll på Italien, och därmed trodde många att Vmdrömmen var borta. Men Janne Svenska Dagbladets bragdmedal­j har delats ut årligen sedan 1925. De senaste pristagarn­a:

* 2016: Henrik Stenson, golf.

* 2015: Sarah Sjöström, simning.

* 2014: Stafettlag­et damer, Charlotte Kalla, Anna Haag, Ida Ingemarsdo­tter, Emma Wikén, längdskido­r.

* 2013: Johan Olsson, längdskido­r.

* 2012: Lisa Nordén, triathlon.

* 2011: Therese Alshammar, simning.

* 2010: Stafettlag­et, herrar, Daniel Richardsso­n, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner, längdskido­r.

* 2009: Helena Jonsson, skidskytte.

* 2008: Jonas Jacobsson, parasport, skytte.

* 2007: Anja Pärson, alpint.

* 2006: Anja Pärson, alpint.

* 2005: Kajsa Bergqvist, friidrott.

* 2004: Stefan Holm, friidrott.

* 2003: Carolina Klüft, friidrott.

* 2002: Susanne Ljungskog, cykel.

* 2001: Per Elofsson, längdskido­r.

* 2000: Lars Frölander, simning. Anderssons blågula krigarkoll­ektiv ville annorlunda. Ett slumpmål hemma på Friends följdes upp av en defensiv insats av toppklass i Milano.

Räcker en Vm-plats för att fotbollsla­ndslaget ska få ett Bragdguld?

SARAH SJÖSTRÖM, SIMNING

Likt herrlandsl­aget i fotboll har Sarah Sjöström redan en inteckning, 2015, i prisets historia. För att tilldelas medaljen en andra gång ska man anses stå i särklass. Endast Björn Borg, Ingemar Stenmark och Anja Pärson har ansetts göra det. Sällar sig Sjöström till den skaran? Ja, kanske gör hon det den svenska simdrottni­ngen.

24-åringen stod nämligen för ett fenomenalt VM i år där resultatet blev tre guld, ett silver, och två världsreko­rd. Gulden kom på 50 och 100 meter fjäril samt 50 meter fritt. Som grädde på moset för Sjöström blev det även totalseger i världscupe­n under säsongen.

FLER UTMANARE

Även om det finns förhandsfa­voriter så är inget klart förrän nämnden har sagt sitt. Högoddsare har nått hela vägen fram tidigare. Golfaren Anna Nordqvist? Boxaren Badou Jack kanske? Östersunds framgångar i Europafotb­ollen? Diskuskast­aren Daniel Ståhl?

I dag klockan 13 vet vi.

 ?? Arkivbilde­r: CHRISTINE OLSSON, JONAS EKSTRÖMMER, TOMMY PEDERSEN och MATHIAS BERGELD ??
Arkivbilde­r: CHRISTINE OLSSON, JONAS EKSTRÖMMER, TOMMY PEDERSEN och MATHIAS BERGELD
 ??  ?? HETAST. Sarah Sjöström, herrlandsl­aget i fotboll, Peder Fredricson och Tove Alexanders­son är de som förekommit flitigast i spekulatio­nerna om vem eller vilka som ska tilldelas Bragdgulde­t 2017.
HETAST. Sarah Sjöström, herrlandsl­aget i fotboll, Peder Fredricson och Tove Alexanders­son är de som förekommit flitigast i spekulatio­nerna om vem eller vilka som ska tilldelas Bragdgulde­t 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden