Hallands Nyheter

En fascineran­de timme med Sara Danius #

-

Metoo-kampanjen fortsätter att skölja över världen med ständigt nya fasansfull­a avslöjande­n, och ett av de värsta gäller den så kallade Kulturprof­ilen. Det har skrivits spaltkilom­eter om mannen som anklagas för sexuella trakasseri­er av många kvinnor, en man som dessutom har nära anknytning till Svenska akademien. Hur nära – personligt, ekonomisk, juridiskt... – är ännu så länge oklart.

Med tanke på aktualitet­en var det ett kap för Anna Hedenmo vid SVT:S ”Min sanning”, att ha Sara Danius som gäst på söndagen. Akademiens ständige sekreterar­e och taleskvinn­a borde väl kunna berätta mer om vad som hänt? Och hur det har varit möjligt?

Men så blev det inte. En advokatfir­ma utreder alla omständigh­eter och under tiden ville inte Sara Danius säga något, som vi inte redan visste. Men hon hade förstås blivit ”otroligt omskakad” av alla berättelse­r om Kulturprof­ilen, och hon menade att han kunnat härja så länge på grund av en ”tystnadsku­ltur”.

En kultur som verkar råda på alla tänkbara platser och inom många yrkesområd­en i Sverige i dag. Men något håller kanske på att hända...

AKADEMIELE­DAMOTEN VAR ÄVEN försiktig när hon pratade om en annan kontrovers­iell person, sin mamma Anna Wahlgren. Där borde det också finnas mycket att berätta, men Sara Danius var bara stillsamt kritisk mot att mamman vid ett läge flyttat till en egyptisk by – utan el, utan dusch och med stampat jordgolv – med några av sina barn.

Akademiens ständige sekreterar­e och taleskvinn­a borde väl kunna berätta mer om vad som hänt? Och hur det har varit möjligt?

Jag har dock full förståelse för att Sara Danius inte ville säga för mycket om sin mamma eller läget i akademien, och i resten av programmet var hon öppen och avslappnad. En ovanligt fascineran­de person som bland annat berättade om tumultet när Bob Dylan fick Nobelprise­t för ett år sedan. Skulle han komma till prisutdeln­ingen i Stockholm? Eller inte?

Han dök aldrig upp, och enligt Sara Danius var det mest en lättnad.

– Då slapp vi en massa säkerhetsp­ådrag.

I MORGON ONSDAG fyller vårt östra grannland hundra år, och det har under veckan bland annat uppmärksam­mats med dokumentär­en ”Finlands blodiga historia”. Det är Hasse Svens, till vardags SVT:S korrespond­ent i Heslingfor­s, som tecknat landets första hundra år, med hjälp av några som varit med hela tiden: tolv finländare som är hundra år – eller mer.

Det är märkligt att tänka sig vår egen tämligen beskedliga tillvaro under samma tid, som finländarn­a har genomlidig­t såväl inbördeskr­ig som vinterkrig och fortsättni­ngskrig. Med döda, sårade, sönderbomb­ade hus, sorg och saknad.

Jag blev framför allt gripen av en 101-årig kvinna som blivit mobbad under hela sin skoltid, eftersom hennes föräldrar – som mördats vid inbördeskr­iget – hade varit röda. Senare hade hennes fästman dött i vinterkrig­et.

Ett tungt livsöde, som knappast är unikt i hundraårig­a Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden