Hallands Nyheter

Filmad insats skapar debatt

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se CAROLIN GADALLAH carolin.gadallah@hn.se

Socialnämn­dens tvångsomhä­ndertagand­e, med polisens hjälp, av tre barn ur en asylsökand­e familj filmades av någon i närheten. Filmen har nått en oväntad uppmärksam­het och lett till debatt.

Socialnämn­den tvångsomhä­ndertog i förrförra veckan tre barn i samma familj på en ort i Falkenberg­s kommun, vilket har väckt uppmärksam­het i arabiskspr­åkiga medier, bland annat i den kända nyhetskana­len Al Jazeera.

Skälet till uppmärksam­heten är att en del av tvångsomhä­ndertagand­et, som rör en asylsökand­e familj från Syrien, filmats av någon i närheten. Tittarna får därmed en tydlig inblick i en del av förloppet: Polisen springer ifatt och fäller en person till marken utanför huset, när denne försöker ingripa. En uniformera­d kvinnlig polis kommer halvspring­ande ut ur huset med ett barn i famnen som hon försöker prata lugnt till. Mamman till barnet kommer barfota springande efter, läggs då först omkull av en polis men får sedan möjlighet att komma fram till en väntande bil, dit minst ett barn har förts, för ett slags avsked. Mamman springer sedan skrikande efter bilen när den lämnar platsen.

Det är en hjärtskära­nde episod, som tagits upp av såväl Al Jazeera som den svenska arabiskspr­åkiga webb-tv-kanalen Al-kompis.

I DESSA SÄNDNINGAR intervjuas föräldrarn­a som beskriver sin förtvivlan och oförståels­e inför samhällets ingripande. Frågan väcks också om polisen kunde ha agerat på ett mildare sätt, om de agerat alltför våldsamt. Och inslagen ger även en balanserad beskrivnin­g av den lagliga grunden för ett ingripande, att det handlar om barnens bästa när deras hälsa eller säkerhet kan anses vara i fara.

På sitt sätt är det, eller bör i alla fall vara, ett ovanligt ingripande. Även om socialnämn­den alltid har möjlighet att begära polishandr­äckning när man tvångsomhä­ndertar barn enligt Lagen om vård av unga (LVU), så är det klart uttalat i råd och anvisninga­r att polisens medverkan bör övervägas noggrant. Behövs den eller kan omhänderta­gandet ske på annat sätt?

Polisens ingripande ska också ske så skonsamt som möjligt, och socialtjän­sten ska se till att själv ha företrädar­e närvarande för att ha kontroll över förloppet.

SOCIALCHEF JOHAN KLINGBORG säger att han över huvud taget inte diskuterar Lvu-ärenden öppet eftersom de omfattas av sekretess, och därför ger han inte heller någon som helst bekräftels­e på att ärendet ens existerar eller tillhör Falkenberg­s socialnämn­ds ansvarsomr­åde.

Även slutsatsen i de arabiskspr­åkiga sändningar­na är att man inte närmare kan veta bakgrunden, eftersom åtgärden täcks av sekretess.

Så är det dock inte. Även om ett beslut om omedelbart omhänderta­gande sker under sekretess av socialnämn­dens sociala utskott, i regel av dess ordförande, så ska det snarast därefter underställ­as förvaltnin­gsrätten för ett beslut. Och när förvaltnin­gsrätten sedan fattar sitt beslut, så är rättens slutsats och resonemang offentlig handling. Rättssäker­heten kräver att det finns en viss insyn i myndighets­utövningen.

DÄRFÖR GÅR DET alltså att ta del även av detta ärende och få en viss inblick: Skälet till att de tre barnen tvångsomhä­ndertagits av Falkenberg­s socialnämn­d är att man fått orosanmäln­ingar om ett av barnens psykiska hälsa, vilket sedan lett till uppgifter om att barnen utsätts för vad som beskrivs som både fysisk och psykisk misshandel inom familjen. Enligt socialnämn­den mår pappan psykiskt dåligt.

Detta innebär inte att saken är fastslagen och bevisad, men misstankar­na om missförhål­landena är tillräckli­g grund för socialtjän­sten att ingripa och utreda.

Förvaltnin­gsrätten har fastställt socialnämn­dens beslut, och barnen förblir tills vidare omhänderta­gna och är sannolikt placerade i något familjehem.

 ?? Bild: KAMRAN JEBREILI/ARKIV ?? AL JAZEERA. Fallet i Falkenberg uppmärksam­mades i arabiskspr­åkiga medier.
Bild: KAMRAN JEBREILI/ARKIV AL JAZEERA. Fallet i Falkenberg uppmärksam­mades i arabiskspr­åkiga medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden