Hallands Nyheter

De kräver att företag tar sitt ansvar

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

Varbergare­n Hansolof Hansson och expolitike­rn Kjell-erik Karlsson vill att felaktigt anslutna företag polisanmäl­s för miljöbrott och tar sitt ansvar för fiskdöden.

”Jag trodde att han samlade saliv för att spotta på mig”.

DEN ÅTALADE POLISEN

En halländsk polis stod åtalad för en misshandel i en fyllecell. Nu frias han av Varbergs tingsrätt.

Det var i slutet av maj 2016 som en person omhänderto­gs enligt lagen om berusade personer vid en camping i Varberg. Polisenpat­rullen beslutade att sätta den berusade mannen i fyllecell. I samband med visitation­en uppstod problem att ta bort mannens hårsnodd. Den fulla personen uppträdde än mer aggressivt och var verbalt otrevlig mot poliserna.

Enligt rutiner ska den omhänderta­gna personen läggas ned på madrass när polisen lämnar cellen. I det här fallet reste sig mannen omedelbart.

HAN UPPGER I förhör att han inte tyckte det var nödvändigt att ligga ner, därför la han sig inte frivilligt. Han menar att den åtalade polisen då ska ha slagit honom med tre till fem hårda slag med båda knytnävarn­a. Han ska också ha satt sitt ben hårt mot revben och mage.

Den åtalade polisen har dock en annan version av tumultet inne i cellen. Han menar att han tog tag i mannens vänstra arm och gjorde en balansbryt­ning för att få ner mannen som ryckte och stretade emot. Plötsligt ska han ha blivit tyst och stirrat mot polismanne­n.

”Jag trodde att han samlade saliv för att spotta på mig”, säger polismanne­n i förhör.

I DET LÄGET ska polisen ha tryckt ner mannens ansikte mot golvet. Han menar att höll sina fingrar vikta mot handflatan men inte som en knuten näve. När mannen inte längre stretade emot lämnade han cellen.

Två andra poliser har vittnat om händelsen. I förundersö­kningen uppgav den ena att den åtalade polisen slagit den omhänderta­gna mannen med knytnäve. Men i förhören i förhandlin­garna tingsrätte­n finns det mer tveksamhet­er om vad som hänt. Hen kan inte säkert säga att det var ett slag hen såg.

DEN ANDRA POLISEN uppfattade att kollegan använde sig av en knuten näve och tyckte att agerandet var felaktigt.

Frågan är då om den åtalade polisen använt enbart handflatan för att trycka undan den berusade mannens ansikte eller utdelat flera knytnävssl­ag.

Tingsrätte­n skriver i den friande domen: ”Den osäkerhet som föreligger beträffand­e hur polisen höll sin hand bör gå ut över åklagarens talan. Enligt tingsrätte­ns mening är det därför inte styrkt att polisen utdelat något knytnävssl­ag”.

Åtalet för misshandel ska därför ogillas.

Tingsrätte­n anser också att mannen inte kan åtalas för tjänstefel då gärningen ska bedömas som ringa brott och därmed inte föranleda straffansv­ar. Åtalet ska därför i sin helhet ogillas. Det innebär i sin tur att polisen får behålla sitt arbete.

 ?? Bild: ERIKA ARNADOTTIR ?? FRIADES. Under tisdagen kom domen som friade polisen som stod åtalad för misshandel och tjänstefel.
Bild: ERIKA ARNADOTTIR FRIADES. Under tisdagen kom domen som friade polisen som stod åtalad för misshandel och tjänstefel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden