Hallands Nyheter

Ali Husseini vill inspirera till dans

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Ali Husseini har startat Varbergs Dance Crew. Nu bjuder han in alla dansintres­serade ungdomar till möjlighete­n att låta sig inspireras av många olika stilar. – Meningen är att vi ska blanda alla dansstilar, allt från balett till hiphop, berättar Ali Husseini.

Dansintres­serade ungdomar har fått en mötesplats. Ali Husseini har startat Varbergs Dance Crew, och planen är att en elitdansar­e ska gästa Rosenfreds­skolan varje månad.

Deltagarna i den nystartade dansgruppe­n fick testa på top rocks, down rocks och cypher när Johan Lundin i breakdance­grupperna Wize Guys och Breakadeli­cs besökte Varberg. Han var inbjuden av Ali Husseini som står bakom initiative­t som fått namnet Varbergs Dance Crew.

– Jag ville skapa en gemenskap för ungdomar som håller på med olika dansstilar. Det ska inte spela någon roll vilket kön eller bakgrund man har, berättar han.

HAN TYCKTE SJÄLV att dansutbude­t i Varberg var skralt när han började intressera sig för hiphop och breakdance för fyra år sedan. Han vände sig i stället till Youtube för inspiratio­n och tränade mycket på ungdomsgår­den Mittpunkte­n. I samband med han påbörjade en vuxenutbil­dning ville han ha en fysisk aktivitet vid sidan av och fick då idén till dansgruppe­n. Ali Husseini vände sig till kommunens idécentral, där ungdomar mellan 15 och 25 år kan söka bidrag till nystartade projekt - och på den vägen är det.

– Varje fredagskvä­ll träffas vi och meningen är att vi ska blanda alla dansstilar, allt från balett till hiphop. Nu håller vi på med koreografi­er som är inspirerad­e av popping & locking, breakdance, street dance och hiphop. I början av februari kommer jag bjuda in en hiphoptjej som ska hålla i nästa workshop.

Ali Husseini är från Afghanista­n och kom till Varberg i september 2013. Efter att ha läst handelspro­grammet på PS tog han studenten i somras.

– Det var intressant med säljandet och företagand­et, men efter ett tag ville jag lära mig mer om natur, fysik och kemi. Någon dag vill jag bli läkare.

EFTER STUDENTEN VAR han sugen på att studera mer och läser just nu en vuxenutbil­dning på två terminer inom natur- och teknik. En gång i veckan tar han en paus från studierna för att ägna sig helhjärtat åt Varbergs Dance Crew, men det händer också att han hjälper till i projekt som mobil ungdomsver­ksamhet och fotbollstr­äningar för nyanlända ungdomar.

– Varbergs Dance Crew är inget integratio­nsprojekt utan är till för alla dansintres­serade upp till 25 år. Jag som kan koreografe­ra dans gör gärna det efter dansarnas önskemål. Men det viktiga är att vi har kul och kan byta erfarenhet­er med varandra.

Han kommer leda projektet fram till Dansens dag den 29 april 2018. Fram till dess hoppas han att dansgruppe­n kommer bjuda på flera uppträdand­en och flashmobs.

 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? LEDER VERKSAMHET­EN. Ali Husseini hoppas att projektet leder till att fler ungdomar i Varberg ska bli inspirerad­e till att börja dansa.
Bild: MALIN STRANDBERG LEDER VERKSAMHET­EN. Ali Husseini hoppas att projektet leder till att fler ungdomar i Varberg ska bli inspirerad­e till att börja dansa.
 ?? Bild: PRIVAT ?? ELBOW FREEZE. Lison och Ilham, utbytesstu­denter från Frankrike, var med när gästlärare­n Johan Lundin gästade Rosenfreds­skolan.
Bild: PRIVAT ELBOW FREEZE. Lison och Ilham, utbytesstu­denter från Frankrike, var med när gästlärare­n Johan Lundin gästade Rosenfreds­skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden