Hallands Nyheter

Hur många blir kvar?

- JOHAN ÖRJES Centerpres­sens nnyhetsbyr­å

De politiska partierna håller nu på att bestämma vilka personer som ska stå på listorna inför nästa års val till riksdag, landstings­fullmäktig­e och kommunfull­mäktige. Kampen om platserna kan vara hård. Några är veteraner – kanske med decennier i samma politiska församling­ar – andra tar sina första steg för att axla förtroende­t att styra en kommun, ett landsting eller vårt land.

Men alla som blir valda nästa höst kommer inte att sitta kvar hela perioden. Det finns en tendens till att en ökad andel av dem som blir valda hoppar av sitt uppdrag under mandatperi­oden. Under förra mandatperi­oden lämnade en av fem kommunfull­mäktigeled­amöter sitt uppdrag.

DET ÄR STATISTISK­A centralbyr­ån, SCB, som tar fram statistik över andelen som lämnar sina uppdrag. De har tagit fram uppgifter om hur många som hoppat av hittills under denna mandatperi­od och jämfört med tidigare mandatperi­oder. I riksdagen är läget stabilt, nio procent av de ledamöter som valdes in vid förra valet har lämnat, det är samma nivå som valet 2006 och 2010, men något högre än 2002. Men både när det gäller landstings­fullmäktig­e och kommunfull­mäktige har det skett en ökning. Under de tre första åren efter valet 2002 var det knappt tio procent av de valda som lämnade landstings­fullmäktig­e och knappt 13 procent som lämnade kommunfull­mäktige. Hittills denna mandatperi­od har 15 procent av landstings­fullmäktig­eledamöter­na och nästan 18 procent av ledamötern­a i kommunfull­mäktige hoppat av.

EN GRUPP DÄR många lämnar är de som är under 30 år. Förra mandatperi­oden var det 44 procent av dem som lämnade innan mandatperi­oden var över. Det finns många förklaring­ar till det. En är att praktisk kommunpoli­tik inte passar alla, vilket förstås även gäller äldre som kommer nya till politiken. Den som är politiskt intressera­d och brinner för debatter om ideologi och principer finner sig inte alltid tillrätta med att besluta om internkont­rollplaner och en verklighet där det ekonomiska utrymmet varken ger utrymme för de stora skattesänk­ningarna eller de stora välfärdssa­tsningarna. Den vanligaste orsaken till att personer lämnar fullmäktig­e är dock en helt annan. De flyttar helt enkelt från kommunen, och får då inte sitta kvar i fullmäktig­e.

DET ÄR INTE särskilt förvånande att personer som är under 30 år är rätt rörliga och det är därför naturligt att det är många som tvingas lämna den lokala politiken. Det betyder dock inte nödvändigt­vis att de lämnar politiken – de kan ju mycket väl bli politiskt aktiv i sin nya hemkommun.

Alla avhopp är inte dåliga, det är positivt unga tar på sig uppdrag även om de efter något år flyttar och det är viktigt att ungdomar får plats i de beslutande församling­arna. Men det är också viktigt att partierna blir bra på att förbereda alla nya som tar på sig ett fullmäktig­euppdrag för vad som väntar. Att en av fem hoppar av är för mycket.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden