Hallands Nyheter

Hundra år av finsk förändring

SJÄLVSTÄND­IGHETSDAGE­N. Vi har skäl att både fira och oroa oss med Finland, för deras sak är också vår.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

SIGNERAT 6/11. Bläckfiske­n med de ryska bokstävern­a vill sända ett budskap från Varbergs konsthall. Exakt vilket förlorar sig i en översättni­ng jag inte förmår. Men tolkningen av målningen står betraktare­n fritt. Det är sannolikt att de finska konstnärer­na har skäl att se den ryska grannen som en jättebläck­fisk som ständigt vill sträcka sina tentakler västerut.

REDAN PÅ TISDAGEN, då Finland började trappa upp sitt firande av 100 år av självständ­ighet, kom en påminnelse om en bistrare verklighet. Ett ryskt statligt flygplan kränkte finskt luftrum.

– Vi kan inte spekulera vad planet i fråga höll på med, sade finska försvarsmi­nsteriets kommunikat­ionschef till Yle. Han ville heller inte tala om hur kränkninge­n upptäcktes.

ATT DET LAND som i dag firar sin självständ­ighet från rysk överhöghet fortfarand­e har skäl att ständigt vara på sin vakt mot grannen är dock ingen hemlighet. Åren före självständ­ighetsförk­laringen hade föregåtts av en tid då många unga finska män hade emigrerat för att komma undan ryskt förtryck och värnplikts­tvång.

Det tog dock inte ens ett år innan den nya, fria nationen var mitt uppe i ett blodigt och slitande inbördeskr­ig. 35 000 finländare miste livet. Den röda sidan fick stöd av den nya ryska kommunistr­egimen, den sedemera segrande vita av bland annat Tyskland – två nationer vars inblandnin­g i Finlands affärer skulle fortsätta att drabba och forma nationen

DEN NYINSPELAD­E FILMEN Okänd soldat, som i dag och i morgon kan ses på Bio Capitol i Varberg, skildrar hudnära och brutalt de krigets fasor som mötte soldaterna under fortsättni­ngskriget, då Finland kämpande mot Ryssland i obekväm allians med Tyskland.

Fortsättni­ngskriget var en förlängnin­g på det finska vinterkrig­et, en period som står inskrivet även i Hallands historia. Hundratals hallänning­ar välkomnade finska krigsbarn som evakuerats till Sverige. Halland var det främsta mottagarlä­net, tog emot flest barn sett till befolkning­smängd.

OM DEN DELEN av vår halländsk-finska historia har berättats i den ambulerand­e utställnin­g om finska krigsbarn som visats runt omkring i länet med anledning av det finska 100-årsjubilee­t. Krigsbarne­ns öde är både en stolt historia om hur mottagande av ensamkomma­nde barn har kunnat se ut, men också om krigets höga pris. Att tvingas slitas från föräldrar och syskon är alltid en tragedi, oaktat hur väl omhänderta­gna barnen blev i halländska hem. Och att en del finska familjer aldrig kunde förenas åter är ett krigets bistra faktum. Krigets pris är oåterkalle­lig skada och förändring.

Temat just för den finska konstutstä­llningen ”Materiell tanke” i Varberg är just förändring. Stenar sprängs sakta, presenning­ar viks till fjäll, illusioner målas upp för att lura ögat och få betraktare­n att tänka ett varv till. Allt är inte vad det verkar vara, varken i Konsthalle­n eller i Finland.

Nu laddar vårt grannland, som under 600 år var en del av Sverige, för århundrade­ts fest. Det blir pompa, ståt, glädje och fyrverkeri­er – men även dystra påminnelse­r om att hot kan komma igen.

DE RYSKA TENTAKLERN­A sträcker sig åter allt längre ut, påverkar hela världen på ett sätt vi har varit illa förberedda på. Samtidigt marscherar åter högerextre­mister på den finska huvudstade­ns gator. Finland svarar mot de nya hoten med kraft. Nordiska motståndsr­örelsen har förbjudits av Birkalands tingsrätt. Men beslutet har inte hunnit vinna laga kraft och väntas i sig trigga marschdelt­agare och öka risken för våldsamhet­er. Dessa nygamla samtidshot, som i hög grad även märks av i Sverige och i Varberg, är ett smolk i bägaren denna stolta högtidsdag.

 ??  ?? VARBERGS KONSTHALL. Finsk samtidskon­st med metamorfos som tema visas med anledning av Finland 100 år.
VARBERGS KONSTHALL. Finsk samtidskon­st med metamorfos som tema visas med anledning av Finland 100 år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden