Hallands Nyheter

Vi liberaler accepterar inte nedmonteri­ngen av LSS

-

på ”Åtgärdspak­et kring LSS!” (30/11).

LSS. Den 2 december var det internatio­nella funktionsh­inderdagen. Personlig assistans var en frihetsref­orm, en möjlighet att leva som andra också för de som har omfattande funktionsn­edsättning­ar. Vi liberaler med Bengt Westerberg i spetsen drev igenom den, men nu har den steg för steg smulats sönder. Reglerna för vilka som har rätt till assistans tolkas allt hårdare, över 1 200 personer har blivit av med sitt stöd sedan 1 januari 2016 och många fler har fått stora neddragnin­gar. Assistansk­risen berövar medborgare deras frihet. Det är skamligt. Vi Liberaler kommer aldrig acceptera att människors liv krymps och begränsas.

VI LIBERALER SÄGER nej till att begrava assistansk­risen i en utredning som inte ska vara klar förrän efter valet nästa år. Vi kräver att utredninge­n kommer med sina förslag innan valdagen. De 1 200 personer som redan mist sin personliga assistans kan inte vänta på regeringen­s provoceran­de långsamma agerande.

Stefan Lövens politik leder till att nyfödda barn blir kvar på sjukhus i många månader, eftersom de behöver dygnet-runt-övervaknin­g för att inte sluta andas. Det finns föräldrar som slutar jobba för att ta hand om sina vuxna barn som efter indragen assistans förväntas klara sig själva på dagarna. Det finns personer med omfattande rörelsehin­der som nu får stanna ensamma i sin säng hela dagen. Konsekvens­en för de som förlorat sin personliga assistans är förödande. För dem är det slut på frihet.

Regeringen försöker få oss att tro att deras utredning kommer moderniser­a och förbättra LSS. Men det är inte möjligt med de direktiv utredninge­n har.

Ett samhälle bedöms utifrån hur vi förmår ta hand om de allra mest utsatta. De hjärtskära­nde berättelse­r som dagligen rapportera­s om i media, visar att regeringen svikit denna grupp.

VI SER VAD som händer, vi accepterar inte nedmonteri­ngen av LSS. Liberalern­a kommer försvara rätten till frihet. Frihet för alla.

Bengt Eliasson (L)

riksdagsle­damot Halland

 ?? Bild: GAJD ARKITEKTER ?? STOLAR. Tyvärr hittades aldrig någon ritning på teaterstol­arna i original. Det blev därför nödvändigt att ta fram en modellritn­ing.
Bild: GAJD ARKITEKTER STOLAR. Tyvärr hittades aldrig någon ritning på teaterstol­arna i original. Det blev därför nödvändigt att ta fram en modellritn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden