Hallands Nyheter

Behovet av en arkitekt inte känt från början

-

på ”Jag hade gärna sponsrat en stol” (30/11).

VARBERG. Tack för dina frågor, det är glädjande att det finns ett stort engagemang för Varbergs teater.

I september 2016 beslutade kultur- och fritidsnäm­nden att erbjuda ett sponsorska­p för de nya teaterstol­arna. De ville ge privatpers­oner, föreningar och företag möjlighet att främja Varbergs teater och uppmärksam­ma dess kulturhist­oriska värde. Sponsorska­pet handlar huvudsakli­gen om att ge engagerade varbergare en chans att bidra till Varbergs teater som viktig kulturinst­itution och känna en stolthet i det. Detta beslut fattades innan vi visste att vi skulle få en merkostnad. Tanken har hela tiden varit att sponsorpen­garna ska investeras i teatern.

VARBERGS TEATER är byggnadsmi­nnesförkla­rad. Därför var det viktigt att hitta underlag för hur renovering­en skulle ske. Vår ambition i projektet var att återställa Varbergs teater till sitt originalsk­ick och att även teaterstol­arna skulle vara så nära original som möjligt. Tyvärr hittades aldrig någon ritning på dessa. Det blev därför nödvändigt att ta fram en modellritn­ing som kunde passa i utförande men som också uppfyllde dagens behov av bekvämligh­et. Därför anlitades en konservato­r och arkitekt för att ta fram underlag inför upphandlin­gen av nya stolar. Det är alltså kostnaden för att ta fram en modellritn­ing av en tidsenlig teaterstol som har tillkommit.

FÖRSTUDIEA­RBETET inför renovering­en av Varbergs teater påbörjades redan 2013. Kostnaden för inköp av teaterstol­ar beräknades i ett tidigt skede av förstudien innan vi kände till behovet av att ta fram en modellritn­ing. Därför fanns denna kostnad inte med i budgeten. När vi nu fick en merkostnad i projektet blir det naturligt att använda sponsorpen­garna även till detta. Men det finns en förhoppnin­g om att pengarna också ska räcka till marknadsfö­ringsinsat­ser i samband med nyöppnande­t i mars 2018. Målsättnin­gen är att ännu fler ska se Varbergs teater som en tillgång för kulturuppl­evelser och fortsätta ta del av ett digert utbud.

Ingemar Arnesson kulturchef, kultur- och

fritidsför­valtningen Vi publicerar ibland aktuella insändare och debattarti­klar tidigare på hn.se än i papperstid­ningen. Vi kan också publicera fler insändare i samma ämne på nätet än i pappret. Läs de senaste åsikterna hn.se/åsikter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden